Гъби с ориз
Добави към моето меню
Гъби с ориз
рецепта класика, така както е в българската кухня
1 ч.ч. ориз
400 гр гъби печурки
2 с.л. олио
2 глави кромид лук
смлян черен пипер на вкус
4-5 стръка магданоз
* Гъбите се нарязват на ивички и се задушават в загрятото олио;
* Лука се нарязва на ситно и се прибавя да се задуши при гъбите;
* Добавя се измития ориз и се разбърква около 4-5 мин след което се налива три и половина ч.ч. вода. Като заври ястието се намаля котолона и се оставя да ври около 25 мин до готовност на ориза;
* Ястието се овкусява с черен пипер на вкус и ситно нарязан магданоз. Поднася се топло или студено, като основно ястие или гарнитура.
От китайската кухня се научих да приготвям много рецепти с ориз и зеленчуци, както и да оценявам разнообразието на гъбите, вида и начина на приготвяне. Самата аз обичам да ходя за гъби и се справяме добре в нашето семейство – всяка година успявам да затворя около 20-на буркана с гъби – печурки, манатарки. В много рецепти добавям гъби, понякога ми се случва да приготвя и “гъби с ориз” – рецепта много подходяща като ястие за пости или за гарнитура. Може да се добави и морковче или нарязана на ситно чушка.