Последни Рецепти
Последни Статии

новогодишните подаръци

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Размяната на подаръци изглежда за мнозина безобидно занимание, но в офиса може да предизвика неочаквани последици. Това твърдят американски психолози, които са установили най-честите гафове на служебни празненства.
Според експертите неподходящо избраните подаръци могат да подкопаят нечия кариера, но още по-важен е фактът, че оставят след себе си спомен, който никакво усърдие в работата не може да изличи.
На първо място сред грешките при поднасянето на изненада е неподходящият момент. Ако искате да подарите на шефа си нещо лично, а не от името на целия отдел, е крайно неуместно да правите това на коледното или новогодишното парти. В очите на колегите си ще изглеждате като подмазвач, който използва празниците, за да се издигне.
Много по-подходящо е да обмислите подарък от името на целия отдел, като не залагате на нещо евтино, за да не изглежда жестът формален.
Често допускана грешка е изненадата да намеква за недостатъците на шефа
Лосион срещу оплешивяване, антицелулитен гел или дезодорант със сигурност няма да предизвикат приятна реакция. Много по-подходящи са сувенири за дома, например от арабските или африканските магазини, които биха придали екзотична нотка на обзавеждането. Разбира се, и в този случай трябва да се съобразите с личния вкус на началника, но тъй като невинаги служителите могат да разберат какъв е стилът му в обзавеждането, е добре да заложат на изпитаната класика – т.е. на неща, които така или иначе едва ли ще останат неизползвани. В това число влизат люлеещи се столове, декоративни лампи, новогодишни сувенири.
Изтънчен ефект предизвиква и подаряването на картина, но трябва да сте сигурни, че шефът ви е почитател на Пикасо, преди да му подарите абстрактна творба. В противен случай шегите, че триокото чудовище на нея прилича на жена му, няма да бъдат възприети добре.
Ако по никакъв начин не съумеете да разберете вкуса на шефа си към определени подаръци, остава най-баналният, но изпитан вариант – цветята Напоследък е много актуално и поднасянето на ваучери от магазини, които ще позволят на шефа ви сам да избере това, което му е нужно.
Това е и вариантът, който всеки бос може да избере за своите служители, ако не иска да губи излишно време в търсене на подаръци.
В този случай обаче има едно важно правило – паричната равностойност на боновете не трябва да се различава много за съответните служители, защото в противен случай ще настроите много хора срещу вас. Те нерядко затаяват чувство на огорчение, че не са оценени по достойнство и затова е добре да уточните внимателно подаръците за всеки, за да няма последици върху качеството на работа.
Въпреки че у нас традицията за взаимни подаръци на новогодишните служебни партита не е толкова популярна, в САЩ тя е повече от задължителна. Както шефовете, така и служителите обаче спазват най-важното правило: да не позволяват личните чувства да изместят кавалерските обноски.
Да използвате този момент за разчистване на лични сметки е не само неуместно, но и проява на крайно лош вкус.
Ако ли пък по някаква причина решите да не изненадвате колегите си с никакви подаръци, направете минимума, за да оставите добро впечатление. А той включва галантно държание и въздържане от всякакво злословие, така любимо на повечето хора точно на новогодишните празненства.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории