Последни Рецепти
Последни Статии

Празниците през октомври

Добавено в Други

Добави към моето меню

Празниците през октомври

9 октомври

Св. Ап.Иаков Алфеев. Преп. Андроник и Атанасия

Именници: Аврам

14 октомври

Преп. Параскева – Петка Търновска

ПЕТКОВДЕН

Именници: Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка

Обредна трапеза: месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми от лозови листа

Петки ­- народен празник, свързан с някои предхристиянски елементи. В планинските райони на Петки се извършват обреди, които имат връзка с животновъдството. Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане. Докато трае оплождането, жените не бива да подхващат никаква работа -­ не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав добитък. След оплождането на овцете те изпичат пресни питки. Правят се семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. За курбана жените носят хлябове, вино, ракия. Прави се обща трапеза, която най-напред се прекадява и благославя от свещеника. Преди да се хранят, жените си раздават една на друга парче хляб. На първия понеделник преди Петковден в Източна Тракия се изпълнява обичаят Господя църква -­ прави се общоселски курбан. Първата събота преди Петковден (кокоша църква, бож дух) в жертва се принасят само кокошки. В съботата преди Петковден в някои райони е Петковската ЗАДУШНИЦА.
В християнската религия Преподобна Параскева-Петка Епивацка, Търновска (X-XI в.) е светица и отшелничка, родена в гр. Епиват, Тракия. Мощите на светицата са един от трофеите, които донася цар Иван Асен II след Клокотнишката битка. Налагането на култа към св. Петка провокира написването на редица литературни творби, между които най-известно е житието на св. Петка, дело на патриарх Евтимий.

18 октомври

Св. Апостол и Ев. Лука Вмчц-а Злата Мъгленска

Именници: Златка,Златко, Лука, Лукан

26 октомври

Вмчк.Димитрий Солунски – Мироточец

ДИМИТРОВДЕН

Именници: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митко, Митра

Обредна трапеза: пита с ябълки, яхния от петел, курбан от овче месо

Митровден ­ в народните представи бележи началото на зимата.
“Свети Георги лято носи, Свети Димитър ­- зима”.
Св. Димитър язди червен кон и от брадата му се посипват първите снежинки. “Дойде ли Димитровден, идва и снегът”.
С този ден свършва традиционният период, за който се наемат овчари, говедари, ратаи -­ от ГЕРГЬОВДЕН до Димитровден. На отделни места на следващия ден, наричан разпус, става разплащането с наемните работници. На Димитровден устройват курбани, селски сборове и служби. В съботния ден преди празника е Димитровската ЗАДУШНИЦА.
Св. Димитър Солунски е светец от Солун, мъченик, за чието застъпничество си съперничат гърци, българи, сърби и руси. Предполага се, че е бил проконсул на Солун при император Диоклетиан и съуправителя му Максимилиан. Загива мъченически ок. 305-306 г. Според някои сръбски версии Димитър е беден войник, роден в гр. Срем.

27 октомври

Мчк.Нестор

МИШИ ПРАЗНИЦИ

Именници: Нестор

Мишинден, Поганшляк, Мишляци, Пуганци ­ народен празник с езически произход в чест на мишките, известен в цялата страна. Празнува се в деня на св. Нестор и по-рядко на 24 ноем.(св. Катерина ­ в Изт. Тракия) или на Песи понеделник (първия понеделник от Великденските пости ­ в някои райони на Северозап. Б-я). В Родопите и Станджа Мишите празници са през първите три дни от февруари, а българите от Беломорска Тракия ги празнуват от Коледа до Богоявление. За предпазване от мишки се извършват и съблюдават строго редица обреди и забрани, най-вече е забранено да се говори за мишки от жените. Най-старата жена замазва с тор или кал огнището или пода на зимника, като изрича заклинания. Жените не трябва да използуват остри предмети ­ да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, “за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби”. В някои райони правят “Мишкина сватба”, като с този символичен магически акт се цели да се премахне опасността от вредните гризачи. Според нар. легенда “мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял да победи при една битка”, а друго предание разказва, че “всички гадини ­ мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян”.

28 октомври

Мчц-и Терентий и Неонида; Преп. Стефан; Мчц-а Параскева

Именници: Лъчезар

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории