Пържен ориз с гъби
Добави към моето меню
Пържен ориз с три вида гъби
250 гр ориз (аз ползвам бланширан)
20 гр шийтаке (манатарки)
20 гр черна дървесна гъба
250 г печурки
1 ч. ч. замразен грах
1 глава лук или 1 стрък праз
4-5 с. л. олио
1-2 с. л. соев сос
Китайските гъби накисвате предварително във вода, след което поставяте в кипнала вода за 1-2 минути и ги изваждате. В същата вода сватявате и ориза. След като се свари, оттегляте от огъня и отцеждате от водата.
Лукът (праза) нарязвате и запържвате в дълбок тиган уок с предварително загрято олио. Прибавяте печурките, а след това и останалите гъби. Пържите 3-4 минути на силен огън.
Когато гъбите се запържат, добавяте граха (соевите кълнове, морков, царевица). Накрая се изсипва изцеденият ориз и разбърквате добре. Соевият сос се сервира допълнително.
Идея:
За китайските гъби … влизате в китайския магазин, оглеждате се и намирате ъгъла за храна – по принцип гъбите са сушени и ги продават в малки кутийки.
по желание можете да сложете един настърган морков или нарязан на иглички и малко царевица от консерва
по желание можете да сложете 1 ч.ч. соеви кълнове. Соевите кълнове, което в нашата кухня е на почит, купувам 1 пакет от китайски ресторант и за една седмица ми стига, слагам го в почти всичко. Както се шегува съпруга ми аз имам три неофициални подправки – соеви кълнове, гъби и сока от буркана с кисели краставички – слагам ги почти във всичко.