Последни Рецепти
Последни Статии

Малката винария

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Малката винария
Къде: село Осмар, Шумен
Кога: 27 януари 2018 г.

Историческите и природните забележителности, близостта до областния център Шумен, и традициите в производството на пелин, правят преславското село Осмар, място, в което има живот. Много туристи идват за да видят Осмарския скален манастир.
Селото е известно с Осмарски наложен пелин и с ароматните си вина.

osmar

През 2018 г е 19-тото издание на „Малката винария“ във великопреславското село Осмар. Производители на домашни вина и пелини ще се състезават за приза „Баш винар“ и са оценявани от тричленно жури опитни сомелиери.
По време на дегустацията групите към местното читалище „Съгласие – 1882“ представят певческа и танцова програма местни самодейци.

Най-добрите производители на домашни вина в село Осмар получават награди „Баш винари”: за
– бяло вино
– бял пелин
– червено вина
– червен пелин от домашната изба

pelin osmar

Osmar house
Осмарска къща

Как се прави добро вино или наложен пелин е тайна, която се предава.
„Ако дойдете есенно време – гроздовете висят по асмите от началото на селото до края. Пред всяка къща има изградена асма с десертни сортове грозде. Никой осмарянин не си казва рецептата за пелин – каквото и да ви кажат винаги или спестяват нещо, или добавят нещо.“
Тази ревност към рецептата за пелина е разбираема, тъй като точно виното и посадъчният лозов материал са в основата на богатството на осмаряни.

Домашен наложен пелин се прави с много желание, вино и билки. Става готов през ноември. Може да поднесете пелин за трапезата за Коледа и Нова година.
И защото е Лясковец е близо до В. Търново и защото приятел на баба и дядо е технолог във винпрома там – може и да има разказ как се приготвя. По традиция получаваме бутилка в началото на декември.
А ако някой може да разкаже за осмарския пелин… би било много хубаво.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории