Тиквен пай с орехи
Добави към моето меню
Пай с тиква и орехи
рецепта споделена от Irina Andreeva Jolie
Продукт
За тестото:
250 г брашно
125 г краве масло (1 пакетче)
1 чце + 1 жълтък
1 щипка сол
2 с.л. студена вода
4 с.л. захар
1 ванилия (пакетче)
Брашно за доомесване
За плънката:
1 кг тиква, настъргана
200 г орехови ядки
8 с.л. захар
10 г канела (1 пакетче)
2-3 с.л. пудра захар – за поръсване
Рецепта за пай с тиква и орехи
• Брашното се пресява в голяма купа. Нарязвате маслото на кубчета и го стривате с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб. Прибавяте ванилията и захарта.
• По средата на сместа се прави кладенче и в него сипвате разбитото яйце. Размесвате с лопатка и сипвате водата.
• Тестото се събира с ръка и се слага на плот или върху дъска. Омесва се набързо и се оформя на топка.Слага се да стегне в хладилник за около 30 мин.
• В голяма купа слагате тиквата ,захарта, канелата и предварително натрошените на ситно орехови ядки. Разбърквате добре,за да се смесят равномерно продуктите.
• Изваждате тестото от хладилника и отрязвате 1/4 от него.По-голямата част разточвате с точилка на кръг малко по-голям от диаметъра на формата. Помагате си с малко брашно да не залепне.С точилката взимате тестото и го слагате върху формата, притискате добре по стените и дъното на формата Излишното отстранявате по ръба на формата само като прекарате точилката отгоре.
• Сипете плънката и разпределете равномерно. Отгоре украсете с ленти от тестото
• Печете пая в загрята фурна на 180 градуса за около 45 мин.
Поръсете с пудра захар.