Панетоне, италиянския Коледен козунак
Добави към моето меню
Панетоне (коледен козунак)
Една различна рецепта за козунак, защото е от Италия:) Казват, че Панетоне е коледен козунак? но у дома щолен и панетоне са любими закуски на децата, като нашите “калоферските милинки” Задължително се прави и за Великден
около 1кг брашно тип 500 (за меко тесто)
100 гр масло
100 гр сушени плодове (има много голям избор на пазара- смокини, сушени ананас, папая, кайсия, смокиня, ягоди, череши)
100 гр стафиди
100 гр захар
50 мл мляко краве прясно
3 яйца
мая, колкото кибритена кутийка
лимонова кора
портокалова кора
бадеми (или орехи)
Разтворете маята в топла вода (да стане като боза). Изсипете 250г пресято брашно, добавете солта, захарта, 2-те разбити яйца – разбъркайте всичко добре и оставете тестото да втаса.
Добавете 2-та жълтъка, ванилията, сока от лимона, останалото брашно и масло (меко) и хубаво омесете тестото в продължение на 10 минути. Оставете на топло да втаса около 2 часа.
Оваляйте портокаловите корички и бадемите в брашно и прибавете към тестото (тестото трябва да бъде много меко) и още един път размесете.
Поставете тестото в подходящ съд върху намазнена хартия и отгоре направете кръстообразен нарез. Оставете да втасва за около час.
Сложете в центъра на нареза кубче масло (15 г) и намажете останалата част. Може да го посипете с нарязани бадеми.
Нагрейте фурната до 220 С поставете козунака и печете 10 минути, след което намалете на 180 С и печете до готовност (например около 30 минути – зависи от формата)
Реално, не съм сигурна, дали не правя панетоне, а да го наричам козунак, когато започна да плета бухналото тесто и да слагам в него ядки, сушени плодове и захаросани портокалово корички. И има ли значние слад като миналата година за Великден цяла нощ пекохме козунаци с моя син и дори ходихме до денонощния магазин за захар, защото у дома захарта е дума табу