Пилешко филе с гъбен сос
Добави към моето меню
Пилешко филе с гъбен сос
Рецепта споделена от Надя Владимирова
Пържено пилешко филе с гарнитура от ориз и гъбен сос
Продукти
500 г пилешко филе
1-2 стръка пресен розмарин или сух на вкус
2-3 с.л. олио
50 мл бяло вино
1 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук
1 морков
Сол и смелен черен пипер на вкус
200 г гъби от консерва
4 сл. брашно
Подправки на вкус
Начин на приготвяне
• 500 г пилешки гърди без кост се нарязват на тънки филета и се запържват в сгорещено олио в тиган с незалепващо покритие или грил тиган.
• При пърженето се слагат 1-2 стръка пресен розмарин.Когато добият златист цвят, в тигана се слага около 50 мл. бяло вино и се затваря с похлупак за 5 минутки.
• За ориза са необходими 1 глава ситно нарязан лук и 1-2 настъргани моркова. Запържват се в олио до златисто и се добавя оризът,който също се запържва леко.След това се слага вода в съотношение 1 към 3 ориз-вода.
• Добавя се сол, черен пипер, може малко кимион, щипка чубрица и се слага във фурната да се пече.
• За соса използваме мазнината от филето. Прехвърляме в по-дълбок съд и слагаме 3-4 с.л. брашно да се запържи.След което добавяме гореща вода и нарязани гъби от консерва. Готово е,когато спре да образува пяна и се сгъсти.Добавяме сол,кимион,черен пипер,1 дафинов лист.