Питка на цветя
Добави към моето меню
Продукти
4 яйца
250 прясно мляко
125 г краве масло ( 1пакетче масло)
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
1 пакетче мая (42 г)
около 1 кг брашно
Начин на приготвяне
• Омесваме тестото пухено и меко, оставяме да втаса до удвояване на обема
• Отделяме 5 малки топки.
• Слагаме тестото в тавата и с чаша започваме да го дупчим. 4 дупки отстрани и 1 в средата. Остатъка в чашите го прибавяме към другите 5 топчици.
• 10-те малки топки ги омесваме и прибавяме още брашно, за да стане по-твърдо. Понеже основата на питката е мека и пухкава, цветчетата трябва да са по-твърди, за да се запази декорацията и да не се разлее при втасване и печене.
• Разрязваме тестото отново на 10 топки. Всяка топка разстиламе на кръг и изрязваме 8 триъгълника, 2 по 2 слагаме едни върху други, които цепваме по средата и промушваме върховете през нея. Получават се 4 листенца. Аз правя по 8 листенца на цветенце, затова са 10 топки.
Още много красиви рецепти за пити може да видите на страницата Питки и погачи в кухнята на Миряна Мър