Последни Рецепти
Последни Статии

Питка с масло и сирене

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Питка с масло и сирене
Рецепта Halina Pater

Pitka maslo sirene

Продукти
Прясно мляко, около 300 мл
2-3 с.л. захар
мая – 1 пакетче (прясна)
щипка сол
пакетче 250 гр. масло – да е качествено, не суроватъчно (обикновено българските масла са суроватъчни и имат неприятен привкус и миризма)
5 яйца (4 за тестото, 1 за намазване отгоре)
брашно – колкото поеме, около 1 кг
1/2 ч.ч. олио

Рецепта за Питка с масло и сирене
• Млякото се загрява до телесна температура, разтваря се в него захарта и се слага маята. Оставя се на топло, докато втаса.
• В голяма купа се сипва брашното, прави се кладенче и в него се изсипват останалите продукти, включително и млякото с втасалата мая.
• Меси се до получаване на гладко нелепкаво тесто, покрива се и се оставя да втасва.
• След това се оформя по желание, като през цялото време ръцете са намазани обилно в разтопено масло – в моя случай направих малки топчета (колкото стандартно кюфте), раздърпах ги като за мекици, намазах хубаво с масло, сложих натрошено сирене и завих на охлювчета.
• Тавата, естествено, е добре намазана с олио. Когато се подреди всичко, намазва се отгоре с останалото масло (обикновено отиват около 200 г масло), отделно се разбива останалото яйце, намазва се и с него, след което се поръсва със семена по избор – в случая бял сусам.
• Правила съм и със сусам и мак – уникално! Пече се на 180 градуса до покафеняване (около 40-50 мин.)

Да ви е сладко :)

(пропорции няма, всичко е на око в зависимост колко тесто искате да се получи)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории