Плодова салата
Добави към моето меню
Плодова салата
Това е рецепта за плодова салата, така както най-често я правиме у дома. Това е е един от любимите ни десерти и със сигурност най-полезния. С какви плодове и колко се определя от момента и от наличността във фруктиерата:) т.е. комбинацията и съотношението не са задължителни. Плодова салата се прави и от 2 ябълки на резенчета, 1 киви и 1 портокал, поръсени с малко стафиди и орехови ядки
2 бр. киви
1 грейпфрут
1 портокал
1 ябълка
100 мл сладка сметана
2 с.л. ликьор (плодов, по желание)
за сос карамел с мармалад:
1о0 мл сироп от горски плодове
2 с. л. мармалад или мед
1 ч. л. лимонов сок
Цитрусовите плодове се обелват, режат се на парченца и се поставят в подходяща купа. Ябълката се обелва, нарязва се на резенчета и се поставя в купа с вода, малко захар и лимонов сок.
В сока от горски плодове се добавя мармелада (меда) и лимоновия сок. Слага се да кипне и да се сгъсти, след което се охлажда. (заливката не е задължителна)
Кивито се нарязва на кръгчета и заедно с ябълките се добавя в купата с цитрусите.
Плодовата салата се поднася с разбита сметана и ликьор.
Идея: Плодовата салата поднасяте и с кана сироп. На вилата през лятото ходим “на лов” за разни плодчета от които приготвяме сладка, сиропи и ликьори, понякога са така сполучливи и екзотични, че … като карамелизирано сладко от диви ягоди, сладко от цели кайсии с ядки, ликьор от зелени орехчета и специалния ликьор от вишни, от който се пазят пияните вишни за торти. През зимата това е такова богатство:)