Полезните свойства на кокосовото масло
Добави към моето меню
Кокосовото масло става все по-популярно в съвременната кухня, пише foodpanda. Може да го купим както от био магазин, така и в големите вериги. Като се имат в предвид ползите от него като козметика, за здравето и колко рецепти може да се приготвят с кокосово масло, а и ако харесвате аромата му – заслужава си да си купите едно бурканче, а след това, ако ви хареса да следите и за промо цени, за да стане от продуктите, които имате в кухнята налични.
Удивителните ползи от кокосовото масло
– Защита от слънце
Кокосовото масло може да защити кожата ви от ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето, които могат да предизвикат бръчки, кафяви петна и да повиши риска от рак на кожата.
– Ускорява метаболизма
Кокосово масло съдържа триглицериди. Това са мастни киселини, които бързо се абсорбират и могат да увеличат количеството калории, които изгаряте.
– Може да готвите безопасно при високи температури
Кокосово масло има много високо съдържание на наситени мазнини. Всъщност около 87% от мазнините са наситени. Тази функция го прави една от най-добрите мазнини за готвене при високи температури, включително пържене – точката на димене е 170-180 градуса С (вярно е, че скъпо за да използваме за тази цел)
– Подобрява здравето на зъбите
Може да бъде мощно оръжие срещу бактерии, включително Streptococcus mutans. Това са бактериите в устата, които причиняват зъбна плака, разпад на зъбите и заболяване на венците.
– Подобрява функцията на мозъка
Мазнините в кокосовото масло се разграждат от черния дроб и се превръщат в кетони, които могат да действат като алтернативен източник на енергия за мозъка.