Празеник
Добави към моето меню
Празеник
Рецепта, съобразена с разделното хранене, рецепта многократно правена и свързана с много хубави моменти.
У дома си имаме един ритуал за събота сутрин през зимата, когато сме на вилата – тогава се прави празеник.
за тестото:
4 ч.ч. пълнозърнесто брашно (става и с бяло, но вкуса е друг тогава)
2 ч.ч. хладка вода
2 с.л. олио
1 с.л. оцет
От тези продукти се замесва меко тесто, които се разточват на две кори с размера на тавата.
За плънката са необходими:
2-3 стръка праз, нарзани на колелцата, които се задушават с 1 с.л. олио, малко вода и се подправят на вкус с джоджен и чубрица.
Едната кора се разточва и се слага в тавата (голямата тънка тава на фурната), слага се плънката от праз, а отгоре другата кора. Правят се разрези с ножа да стане на кавадратчета. Може да се разреже и на порционни парчета.
Пече се в пеш, към камината има фурна и там приготвям любините си зимни ястия. Може да се приготви и във фурна.
Поднася се с билков чай и шарена сол.
И тък като е зимна събота сутрин навън е чисто, бяло и тихо, огъня бумти в камината, а ние се похапваме празеник за закуска. Хубаво е ….