Празнични зимни рецепти
Добави към моето меню
Има рецепти, които присъстват на всеки от нас, където и да се намираме – те носят усещането за дом, защото са ги правили и нашите баби. Рецепти, задължителни за българската празнична трапеза за зимните празници
Баница
традиционно ястие, което се приготвя във всеки дом. На голяма почит са приготвените с домашно точени или дърпани кори. Плънката може да е различна – сирене, тиква, праз лук, зелник, спанак, лопуш, коприва
Домашна точена баница
Сарми
Типично зимно ястие у нас. Може в постен вариант и с месо, в зависимост от вкусовете и спазването на постите. Постните сарми са едно от любимите ястия за празничната трапеза на Бъдни вечер. Може да се приготвят с плънка от ориз, жито, моркови, лук, праз лук, гъби, сушени гъби, сушени домати, суши чушки. Много вкусни са с и с кайма, кълцано месо или когато в зелев лист се загъни цяла пържола и се изпече така.
Сарми и чушки в гювеч
Традиционно българско ястие за празник
Свинско месо
Традиция или така се получава, но в дните около Нова година се коли прасето – в домовете където гледат такова. Има цял ритуал и много специфични рецепти според района, които се приготвят от месото. В забързаното ежедневие днес минаваме през магазина и купуваме свинско месо, което приготвяме на скара или на фурна и поднасяме с червено вино и туршия. Ухае вкусно и може да нахрани обилно цялата компания.
Туршия
Няма дом в който да няма поне един буркан с домашно приготвена туршия. Или сложени няколко зелки в бидон (може и на терасата) Ферментиралите зеленчуци са хит в здравословното хранене, а нашите деди са ги приготвяли. Така че сложете в буркани зеле, краставички, карфиол, моркови и други зеленчуци и ще имате вкусна салата през цялата зима.
Тиква
Печена тиква, пълнена тиква, тиквеник, кекс с тиква, сладки с тиква, крем карал с тиква… толкова много сладкиши може да се приготвят с тиква. Печената тиква е вкусна и ароматна, поднесена с мед, орехи или други добавки.