Последни Рецепти
Последни Статии

Пролетно почистване

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Пролетно почистване
Вместо да се ослушвате и да чакате “неволята” да оправи домашния ви хаос, се хващайте парцала и почистете сами

Пролетта идва и е време за почистване. Обикновено повечето от нас свързват пролетното почистване с едно замитане на обитаваната стая или прахосмукачка с леко забърсване на прах. Други си мислят, че това е изцяло женска работа. Всъщност е време да се замислите дали и вие не можете да свършите тази работа.

За да върви работата нормално, си съставете план за действие, като се съобразявате с няколко правила.

1.Чистете само по една стая на ден.
2. Определете часовете, например “събота от 10 до 16”, като гледате да не се отмятате и да си намирате извинение.
3. Купете си всички необходими неща наведнъж (списъка е по-долу)
4. Пуснете си музика. Дори си пуснете музиката на “max”. Чистенето минава много по-забавно, когато слушате любимата си музика.

cleaning home pix 1

Купете си препарати за всякакви повърхности. Препарати за: прозорци, дърво, фурна, препарати за тоалетна, както и в някои случаи ще се нуждаете от препарати за паркет. Също така е задължително и да си купите прибори и аксесоари за чистене, като: хартиени салфетки, гъбички (за чистене, а не за ядене), телени кълбета, метла, парцали за прах, прахосмукачка, отделна четка за тоалетна и по възможност парочистачка. След като си набавите тези неща можем да започнем почистването стая по стая. Започваме от кухнята.

Фурната.
Някои фурни са самопочистващи, но ако вашата не е такава, вземете препарат за почистване на фурни и хартиени салфетки (може парцали, но е по-бързо с хартиените салфетки) и се заемайте с търкане.

Котлон
се почиства с препарат за всякакви повърхности. Почистете мазнината около самия котлон, както и зад копчетата и под самите горелки ( ако печката ви е на газ).

Хладилникът
трябва да се изпразни изцяло, да се измие с препарат за всякакви повърхности и в него да бъдат върнати само продуктите, които стават за употреба. Доверете се на етикета с датата на годност, а не на носа си.

Рафтовете, лавиците и шкафчетата
трябва да бъдат освободени от всичко върху тях и да бъде старателно измити. Забърсва се прахта и нещата се връщат обратно.

Малките неща,
като тостери, миксери и кафе-машини също се нуждаят от внимание. Ако имате миялна машина, поставете в нея частите, които могат да се сложат в нея, а останалите измийте с обикновен препарат.

Мивката
можете да я измиете с препарат за всякакви повърхности, като не забравяйте и кранчетата на чешмата. Така и така чистите, накарайте всичко да заблести. След като измиете мивката, я подсушете с гъбичка, за да не засъхват капчици по нея, и за да може тя да изглежда добре.

Прозорците
ги измийте, както отвътре, така и отвън, с препарата за всякакви повърхности и не забравяйте дръжките, первазите и корнизите.

Подът
се мие последен. Тук е и моментът да използваме тайното оръжие – ръчната парочистачка. Без нейна помощ ще има да търкате с часове, нещо което може да се изчисти за две минути. Това се използва само върху теракот или балатум, не пробвайте върху паркет – последиците ще са фатални.
След като свършите с нея, изчакайте известно време, сложете си два парцала на краката и потанцувайте на измитите плочки- хем ще се пораздвижите, хем чистенето няма да ви е досадно. Моля, само гледайте да не се пребиете. Ако нямате танцувални умения, зарежете тази част с парцалите и танцуването.

cleaning home pix 2

Банята
е едно от местата, на кото също трябва да обърнете внимание, защото там много лесно можете да хванете инфекция от мръсни аксесоари, пък и условията са добри за развиване на всякакви форми на живот.

Ваната
измийте с препарат срещу котлен камък, за да махнете всякаквите наслагвания от мръсотия по нея. Зеленият цвят между плочките ви не е естествен, повярвайте. Него можете лесно да го премахнете с препарат за чистене на тоалетни, но нека тази тайна си остане между нас. Не сте го чели тук, нали?

Тоалетната
ще трябва да я изтъркате, няма начин. С помощта на четки и препарат трябва да бръкнете дори там, където не можете да видите, именно зад ръбовете на тоалетната чиния (припомнете се рекламата с тоалетното пате).
Не забравяйте тези места са обитавани от всякакви създания, които едва ли бихте искали да виждате. Та оставете химическите препарати да постоят в тоалетната чиния за около 10 минути и чак тогава измийте.

Не забравяйте докато почиствате банята, да проверите датите на лекарствата и препаратите, които държите там.

С препарата за всякакви повърхности почистете всичко, което се намира на повече от 2 сантиметра около тоалетната чиния. Не забравяйте да почистите дори зад тоалетната, защото знаем, къде обичат да се крият хлебарките, нали? А те обичат да се крият на мръсни места.

Спалнята си остава най-важното място, което трябва да почистите. Знаете защо. Първо отворете гардероба, извадете всички зимни дрехи и вижте какво не сте носили този сезон и какво нямате намерение да облечете повече.

Вземете ненужните дрехи
и ги дарете на някой дом или ги оставете върху кофата. Винаги ще се намери някой нуждаещ се от тях. Не мислите ли, че сега е време да се отървете от всички боклуци изпод леглото ви.

След това почистете всички повърхности, като рамките на леглото, нощното шкафче и гардеробите. За дървените повърхности използвайте препарат за дърво, а за останалите- препарат за всякакви повърхности.

Изперете цялото си спално бельо и го сложете да се суши, а докато чакате, си изтупайте килимите.

Гостната също ви очаква да й обърнете внимание. Като започнете от прахта по лавиците с книгите, минете през телевизора и уредбата, които са абонирани за прашни емисии и стигнете до пода и тук ще намерите много неща, които се нуждаят от вашето внимание.

Ако сте с килим, първо пуснете прахосмукачка. Ако сте с под от твърда повърхност, първо пометете, а след това мийте.

Меката мебелировка можете да минете с прахосмукачка, а след това и с четчица, за да отстраните петната.

Малко хора имат или въобще използват трапезария, но трябва да знаете, че най-големият враг на тази стая е праха. Затова забършете с влажни парцали, а ако сте перфекционисти, можете да минете масата с препарат за блясък или специална вакса.

Полилей: Опа, щяхме да го забравим за момент. Свалете всички стъклени елементи и ги измийте един по един, като след това внимателно изсушите и чак тогава ги върнете по местата им.

cleaning home pix 3

Ако сте успели да се справите дотук, значи спокойно можете да разберете как се чувства всяка една домакиня в началото на пролетта.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    Kirbyexpress // September 20th, 2006 at 2:51 pm

    Е, ако реши да следвате тези отлични инструкции за почистване , без необходимите за извършване на всяка от добре описаните операции приспособления и препарати, както и умения и издържливост (не само физическа , но и психическа) си представям горката домакиня в края на седмицата(минимум толкова е нужното време) с какво желание ще “очаква” идването на следващата пролет. Разбира се ако в ръцете и попаднат неподходящи препарати, то може да се сдобие или да активизира някоя алергия, гъбички или просто някое кожно възпаление (не е приятно пък и лечението струва доста скъпо).