Промени в менюто на детските градини
Добави към моето меню
Чия, киноа, броколи и авокадо влизат в менюто на детските градини
Нов рецептурник за менюто в детските градини подготвят експерти. Революционното в него е, че ще включва и нашумелите суперхрани като киноа, чия, авокадо и др.
Очаква се той да бъде въведен през 2018 г., съобщи проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи в рубриката “Чети етикета” на bTV.
От менюто ще отпаднат пържените храни, колбасите и надениците. Няма да се предлагат например пържени филии.
За сметка на тях храната ще може да включва брюкселско зеле, броколи, авокадо, фурми, чия, киноа, ленено семе, китайско зеле и др.
„Суперхраните наистина са ценни – имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта”, посочи проф. Петрова.
По-скъпите храни може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. Затова те ще са по-скоро алтернатива, а не норма.
Ще бъде въведен и по-голям грамаж на порциите. Сега изискването е те да са по 130 грама, което се оказва недостатъчно за някои от по-големите деца.
Това е официалната част по темата – промяна в менюто в детските градини.
Какво не е ОК с тези промени?
– Цената, тези модерни храни може да доведат до вдигане на таксите в детските градини
– Основно правило в здравословното хранене е в менюто да се включват храни, които са сезонни и са с местен произход (от градината на баба)
– Храненето трябва да е балансирано – нашият район предлага много храни за едно балансирано хранене
– Важно е как се приготвя храната, как се запазват полезните вещества в продуктите
– Без глутен, без захар, без лактоза (млечни) е моден тренд, но нека го оставим на Facebook групите и на хората, които имат хранителна непоносимост
– Има много хора, които не харесват авокадо, чия… необходимо ли е да принуждаваме децата да свикват с тези вкусове? Редовно предлагане е различно от опитване на нови вкусове
– Много по-важно е качеството на продуктите – на краве масло, сирене, месо, плодове и зеленчуци