Просеник
Добави към моето меню
Просеник
Рецепта от българската кухня, приготвя се с царевично брашно. Може да се добавят още продукти като печени червени чушки, сушени домати, зелен лук… Или подправки на вкус – чубрица, джоджен
Продукти
250 г царевично брашно
4 с.л. бяло брашно
4 с.л. олио
2 яйца
200 г кисело мляко
100 мл вода
1 ч. л. сода за хляб
200 г краве сирене
1 щипка чубрица
За заливката
1 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
Начин на приготвяне
• Яйцата се разбиват с вилица
• Добавя се киселото мляко в която е сложена да шупне содата за хляб, водата, олиото, брашното – царевично и бяло.
• Разбърква се и се добавя натрошеното сирене и щипка чубрица (това е и момента в който се добавят сушени домати, печени чушки или зелен лук)
• Сместа се изсипва в намазнена тава и посипана с брашно. Пече се на средна фурна на 200 градуса, до готовност (до суха клечка)
• По желание може да се направи заливка (като за мусака) от 2 яйца и 1 ч.ч. кисело мляко. Това е популярна рецепта от румънската кухня – малай. С разбитите яйца и кисело мляко се залива и се запича до готовност.
• Различно и вкусно – Опитайте!