Тученица
Добави към моето меню
На снимката е purslane или тученица, на немски е portulak
Някой има ли в градината си такова растение?
Оказва се, че у нас се счита за бурен, а другаде за полезен зеленчук с който могат да се приготвят салати
Факт – листата на тученицата съдържат повече омега 3 мастни киселини, отколкото всяко друго растение
Това беше въпрос зададен в нашата страница Рецепти във Фейсбук. Споделяме няколко от полезните коментари
София Данина Супер полезен бурен, в Смолянския край го няма….но в Костенец например няма отърване от него….в Гърция го правят на салата…на петров ден си направихме таратор, овкусяваш и сърбаш, хем полезно, хем вкусно….човек се учи докато е жив!
Mayia Petkova да напълно вярно – домати , краставици , купчета сирене , листа на тученица, сол, зехтин , лимонов сок или оцет , поръсена с изсушен джоджен идеалната салата за панирани , печени или пържени ястия
Румяна Манолова в арабския свят се продава и се яде както ядем магданоза
Albena Boiadgieva Благодаря за информацията. В Истанбул се предлага на салата обилно полята с мляко. Аз сечудих какъв е този бурен и сега ми просветна.
Diana Velikova Като бях малка и баба го попарваше и после с чесън оцет и олио си правеха салатата,обаче смърди ужасно докато се вари…
Sevda Sen Az jiveq v Turkey,pocti prez den si pravq salata,za edna vrazka plastam okolo 2lv no e mnogo vkusnp i mnogo polezno.Ot tucenica se pravqt salati,supi.qdene.no az licno si pravq samo salata.eto i edna recepta.edna vrazka tucenica vzemame samo listata moje i stabloto no bez korenite de narazvam go na parcenca sled tova kiselo mlqko zadaljitelno cesyn malko zehtin i sol.probvaite no e mnogo mnogo polezno
Daniela Popova-Iordanova Да тук в Гърция се използва в салати, сурово, сварено или след като престои в солена вода
Hristina Petrova Моята баба ми е разказвала,че те също са използвали тученица и лобода,и киселец ,и много други диворастящи.През детството ми ги беряхме за храна на дом.животни.Сега отново откриваме техните ценни качества,но ще си ги купуваме на връзки,ако има кой да ги набере и навърже,а и да ги докара на пазара
Seher Mehmedemin прави се с кисело мляко и чесън.
Тученицата (Portulaca oleracea) е растение от семейство Portulacaceae, много често приемано за плевел в границите на нашата страна и ценен зеленчук с висока материална стойност извън България.
Широко разпространен, култивиран в миналото, днес все по-често започва да присъства в менюто на всички последователи на здравословното хранене. От коментарите се вижда, че в Турция, Гърция се използва за храна, а у нас все още не е намерил своето място на трапезата и се отнасяма с него като с бурен.
100 г тученица съдържат 16 калории,
богата е на витамини А, В6, В9 и С, минерали (калий, натрий, калций, магнезий и фосфор) и омега-3-мастни киселини.
Смята се, че съдържа приблизително седем пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. И съдържа омега 3 мастни киселини повече от всяо растение
Остава да променим отношението си към теученицата и да я включим в нашето меню.