Интересни факти за хайвера
Добави към моето меню
Истинският деликатесен хайвер идва само от есетровите риби, живеещи в Каспийско или Черно море. Известно е, че те произвеждат най-добрия сорт хайвер, съобщават от foodpanda.
Хайверът представлява яйцата на риба. Терминът хайвер идва от турската дума „havyar“, произлизаща от иранската дума „khayah“. Гладките малки яйца обикновено са черни, въпреки че хайверът може да е в много нюанси, включително червено, златисто и сиво. Малките яйца се оценяват спрямо различни характеристики – цвят, прозрачност, зрялост, размер, еднаквост. Ароматът и твърдостта също са важен компонент.
Хайвер -стински деликатес, поднесен с фолийки черен или ръже хляб и водка – това е класика
През 19 век, хайверът се е сервирал в кръчмите като фъстъците, защото е доказано, че стимулира пиенето. Това се е случвало по време на бума на хайвера в Северна Америка, след като са открити есетрови риби в реки в САЩ. Уловът бил толкова богат, че Канада и САЩ станали най-големите доставчици на хайвер в Европа.
Днес има ограничения и забрани за събиране, както и за износа на хайвер заради опазване на застрашените рибни запаси. Разбира се, тези ограничения повишават още повече цената на хайвера.
Хайверът е деликатес, който въплъщава самата дефиниция на елегантност в съзнанието на повечето хора. Това е мистериозна дума, която обединява копнежа за по-хубавите неща в живота.
Хайвера е черен или червен. Разликата не е само в цената, когато купувате малките кутийки.
У нас популярна е рецептата за тарама хайвер, който се предлага в големите вериги, но е много по-вкусен, ако си го приготвите. За него са ви необходими – хайвер от риба, сол и олио.