Чудни десерти с малини
Добави към моето меню
Малините са много арoматни, много нежни и с приятен червеникав цвят, е има и жълти, както и малини които дават плод и през септември. Може да ги гледате в градината, да си наберете в планината, да ги купите в магазина. Може да се замразяват. Може да направите сироп, сладко, компот с тях и така да се радвате на вкуса им през цялаъа година.
Малините са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които ги прави с ценни здравословни свойства.
Съдържа витамин С, каротин,калций, желязо, мед, йод и цинк. Само 200 г малини осигуряват необходимата дневна доза от витамин С.
Малините имат противовъзпалително, потогонно и запичащо действие.
Също така са установени и бактерицидни и понижаващи температурата ефекти.
С най-много лечебни свойства се отличава горската малина. Най-близкото място до София където може да хаппнете горски малини е на Витоша. И боровинки има.
В малината може да се открие и салицилова киселина, която е компонент на аспирина и благодарение на нея това растение е едно от най-добрите природни средства против различни възпалителни процеси.
Затова може да наберете листа от горска малина, да ги изсушите и да добавяте към билков чай. Листата на малината и къпината са билки.
С малини може да се приготвят много десерти, сироп, сладко, малиново вино.
Най-лесния и вкусен десерт е Крем с малини – приготвя се само от кисело мляко, малини, мед на вкус и пакетче желатин. Ако имате повече малини може да направите и малинов сладолед или сорбе – разбийте малините, подсласте с мед и замразете. Това лято фруктовите сладоледи са хит.
Ето още идеи какво да приготвите с малини: