Пълнено агне (яре)
Добави към моето меню
- Агне (яре) около 10-12кг
- Дреболиите от агнето (ярето)
- Пресен зелен лук 2-3 връзки
- Ориз 600 гр (3 чаени чаши)
- Масло 200 гр
- 1 чаена чаша гъби печурки
- 2 сл червен пипер
- магданоз
- джоджен
- сол на вкус
Ситно нарязание зелен лук се задушава с 1 сл олио и вода до омекване. Прибавят се предварително измития и почистен ориз, сварените и нарязани на дребно дреболии, ситно нарязания магданоз и джоджен и нарязаните на дребно гъби. Сместа се залива с 3 чаени чаши бульон от дреболиите, посолява се и се вари, докато оризът поеме водата. С така приготвената и овкусена смес се пълни агнето, предварително измито и осолено. След като се зашие коремния отвор, през който е поставена плънката, агнето (ярето) се намазва с масло и червен пипер, покрива се с фолио (или с булото на агнето) и се поставя в тава върху дървена скара, като в тавата се сипва топла вода. Пече се до пълна готовност, като от време на време се полива с отделения в тавата сос и се обръща.
Така приготвеното агне може да се направи и на чеверме.