Огретен от картофи по тиролски
Добави към моето меню
- картофи – 1 кг.
- прясно мляко или сметана (по желание) – 1 ч.ч.
- чисто масло – 1/2 пакетче (60 г.)
- настъргано сирене – 3-4 с.л.
- яйца – 4-5 бр.
- настърган кашкавал
- червен пипер
- магданоз
- галета
- Обелете картофите и ги сварете в малко вода до разваряване.
- Прецедете и размачкайте картофите с вилица или ръчен пасатор.
- Прибавете сиренето, млякото и половината от маслото. Разбъркайте добре и изсипете в тортена форма или тавичка, обилно намазана с масло и поръсена с галета (брашно) и загладете с лъжица.
- С лъжицата направете на повърхността 4-5 вдлъбнатини във всяка от които сложете по малко разтопено масло и счупете от ниско по едно яйце.
- Всяко от яйцата поръсете с червен пипер и сол.
- Печете в умерена фурна до забулване на яйцата.
- Преди поднасяне поръсете с магданоз и настърган кашкавал.
Ястието се поднася топло като добре се комбинира с айран или зеленчуков сок, салата според сезона или туршия.
January 17 2005