Последни Рецепти
Последни Статии

Празнична новогодишна питка

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

 • 1 кг брашно
 • 3 яйца
 • 2 с.л. олио
 • 1 с.л. захар
 • 20 г мая за хляб
 • 1 ч.ч. прясно мляко
 • за намазване:
 • 1 яйце
 • 1 с.л. прясно мляко
 • 1 с.л. олио
 • 1 с.л .сусам
 • 1/2 с.л. ким или макаво семе (по желание)

Размийте маята на кашица с топлото прясно мляко, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и оставете за 20 минути да шупне. Изсипете брашното в голяма тава, направете кладенче, изсипете маята и добавете щипка сол. Месете докато се получи гладко и жилаво тесто, което прави мехурчета. Завийте тестото с кърпа и оставете да втасва половин час.

Разделете тестото на девет къса. От едната част оформете малка питка и я поставете в средата на намаслената тава за печена. Отгоре с тънък фитил от тесто можете да изпишете коледно или новогодишно пожелание.

Вземете една от останалите части и като я търкаляте с длан върху плот направете въженце. Поставете въженцето в тавата, като започнете от централната питка, до стената на тавата и обратно до питката – така че да се получи нещо като охлювче (спирала). Повторете с останалите късове.

Оставете питата загърната за около 2 часа, докато втаса добре и се надигне. Разбийте яйцето, млякото, олиото и подправките и намажете отгоре. Изпечете в умерена фурна (200 градуса) до златисто.


Целият свят може да се побере в една погача за Коледната или Новогодишна трапеза на българина.

Слънцето слиза в кръглата форма на обредния хляб. Земята се превъплъщава в житото, от което е направена погачата. Символни фигури, изваяни релефно от тесто, описват върху хляба цялото стопанство: ралото – символ на земеделския поминък, кошарите със стадата, овчаря и даже кучето-пазач, лозята, пчелините, дома… Човешки фигури рядко се ваят, но поне някоя малка кръгла топчица маркира човека сред неговото стопанство. И така обредният хляб се превръща в картина на света и всекидневния живот.
Днес когато приготвям питата у дома моите картини са цветя, слънце …

пита
празнична пита Вера

Когато приготвя този хляб, жената облича празнична премяна. Докато го меси и украсява грижливо, тя прехвърля през ума си всичко, от което зависи благоденствието на нейното семейство. Изрича мислите си в благословии и ги въплътява в шарките върху хляба. А всичко, което не може да се изрисува, тя “назовава” с дрянови пъпки-късметчета и ги влага в тестото на погачата – здраве, късмет, женитба, нова рожба…Накрая пъхва сребърна паричка – късмет за имотност и благоденствие. Когато погачата се опече, стопанката я подрежда в центъра на празничната трапеза.
И тогава мъжът я поема благоговейно, сякаш взима в свои ръце съдбата на цялото си семейство, събрано около трапезата – синове и дъщери, внуци и правнуци. Издига погачата високо над главата си, за да растат и житата, и благоденствието на семейството. Изрича тържествена благословия, за да се сбъдне изобилието, наречено чрез погачата. После ритуално я разчупва и подава по късче на всекиго – сякаш разпределя общото добруване, въплътено в обредния хляб. Обредните хлябове на празничните трапези през този период са образ и послание какво очакват хората през Новата година.

пита празнична
Празнична пита Валентина

В зависимост от местната традиция и от семейните “приоритети”, всичко може да е събрано в една погача. А често се разпределя и в отделни хлябове за различни дялове от стопанството. Обичайно отделен хляб се посвещава на Бога и на Света Богородица. Отличава се с кръстовидни шарки и се нарича “Боговица”. В по-старинната традиция погача с богата пластична украса-послание за благоденствие се приготвя за Бъдни вечер. Наричат я “бъдник” – както дънера, който гори в домашното огнище през Святата нощ.

С времето традицията се пренася и на новогодишната трапеза.
Независимо от вариациите, хлябовете са център на всички трапези през коледно-новогодишните празници. Календарните и символни граници на празнуването по българска традиция са от Никулден (6 декември) до Бабинден (8 януари). Хлябове с различна големина и форма се приготвят също и като дар за обредните гости по празниците. Коледарска погача и колачета даряват домакините на коледари и сурвакари, които идват да благословят с песни и наричания сбъдването на всички надежди през Новата година.

Румяна Панайотова

28.12.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории