Последни Рецепти
Последни Статии

Хек

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Хек
Хекът е една от рибите, която може да се намери във всеки голям магазин, най-често замразен. Предпочитан е заради вкусното бяло месо, бедно на мазнини. Структурата на месото може да бъде от нежна до твърда, а цветът е с розов оттенък. Костите са малко, а и се отстраняват лесно.
Сравнително евтина риба. Предлага се цял, на филе и котлети (замразени и пресни), пушен, осолен.
В естествена реда – тънка и издължена риба с вретеновидна форма, бодливи перки на гърба, изпъкнали очи.Главата и гър бът й са стоманено тъмно-сиви, а коремът е сребристо-бял. Дължината й достига до 75 см, а теглото до 3.700 кг Известни са над десет вида хек, повечето от които са наименовани според цвета на кожата (бял, сребърен, червен и т.н.)
Най-често се приготвя паниран.

paniran hek
Паниран хек, Рецепта Tanq Dimova

Подходящ е за всички традиционни начини на приготвяне: паниран, печен на фурна или на скара, пържен, задушен. Комбинира се добре с домати и доматен сос.
Съчетава се добре с бели вина, Шардоне, Совиньон блан
Препоръчва се при диети, защото е богат на протеини и беден на мазнини.

Хранителна информация за 100 г хек (пресен):
– Калории: 87 Ккал
– Мазнини: 2,2 г
– Наситени мазнини: 0,4 г
– Омега-3 мастни киселини: 0,4 г
– Протеини: 15,8 г
– Натрий: 83 мг
– Калий: 308 мг

Рецепта за паниран хек
4 филета хек, 600 г
2 яйца
100 г галета
100 мл олио
Щипка сол
Щипка смлян черен пипер
2 с.л. брашно, може и цареично
Приготвяне
• Нарежете всяко филе на 3 – 4 парчета. Овкусете ги със сол и черен пипер.
• Панирайте хека в брашно, яйце, галета и пак яйце. Пържете до златист цвят.
• Аранжирайте пържения хек в подходящи чинии и украсете с парчета лимон и гарнитура по избор

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории