Салата печен лук
Добави към моето меню
Салата с печен лук и орехи
салата класика от българската кухня, толкова лесна за приготвяне и толкова вкусна
8 глави кромид лук, средни
1/2 ч.ч. орехови ядки
8 кисели краставички
1 с.л. зехтин
1 с.л. ябълков оцет
щипка чубрица
* Кромид лука се измива и се правят 2 среза с нож на кръст, като отдолу главата лук остава неразрязана;
* Сложете ги в тавичка и ги печете около 30 мин в предварително загрята фурна на 200 градуса;
* като изстинат лука се обелва и се нарязва на едро;
* Ореховите ядки се запичат на сух тиган;
* В купа за салата се смесват кромид лука, нарязаните на кръгчета кисели краставички, ореховите ядки и се овкусява със зехтин, ябълков оцет и стрита чубрица.
Остават броени дни до Коледа и последните няколко дни от постите. Време в което можем да си приготвим тази вкусна салата с печен лук.
За да стане хубава салатата с печен лук главите лук може предварително да се начукат с дървен чук.
Поднесен с топла пита и шарена сол това е чудесно ястие, мил спомен от студенстските години.