Последни Рецепти
Последни Статии

Сладка пита с ябълки, орехи и канела

Добавено в Десерти, Наши гости

Добави към моето меню

Сладка пита с ябълки, орехи и канела
Рецепта споделена от Violeta Mateva
sladka-pita-yabylki

Продукти
1 ч.ч. топло прясно мляко
50 мл блага (хладка) вода за маята
5 с.л. захар
1 яйце
600 г брашно
За плънката
2 обелени и настъргани ябълки
100 г счукани орехи
100 г захар
1 ч.л. канела
За намазване –
1 жълтък
2 с.л. краве масло (или маргарин)
2 с.л. усам или макови семена за поръсване

Начин на приготвяне
• Замесва се тесто ,като маята се разтваря в благата (хладка) вода с 1 с л захар и се оставя да шупне
• После се прибавят останалите продукти и оставяме тестото да втаса на топло
• Премесва се и се разделя на 2 части
• Първата се разточва на обла кора с диаметър 25 см и се поставя в тава с хартия за печене Нарязва се на 6 части като се започва от периферията , но не стига до центъра
• После краищата се подвиват отдолу и се оформя цвете
• Намазва се с маргарин
• Приготвя се плънката от настърганите и леко отцедени от сока ябълки смесени с орехи, захар и канела
• Отгоре се поставя плънката
• Второто топче се разделя на 2 части
• Първата се разточва и се нарязват лентички, които се сплитат на решетка и се поставя в средата на питката
• Изрязват се и цветенца с формичка за сладки
• От второто топче се оформят дълги фитили 4 на брой Два по два се усукват и се поставят по периферията на питката като преди това се намазват с разбит жълтък ,за да залепне
• Поставят се и цветенцата
• Оставя се оформената пита да почине за 20 минути
• Намазва се с разбит с малко олио жълтък и се поръсват семена
• Печем 35 мин в загрята 180 градуса фурна, като към края се намаля на 150 градуса
• Пожелание се поръсва с пудра захар
• Да ви е сладко !

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории