Последни Рецепти
Последни Статии

Сладко от френско грозде

Добавено в Десерти, Консерви и зимнина

Добави към моето меню

Френско грозде са красиви малки гроздчета, които може да използваме за украса на торта и сладкиш, а ако имаме градина в която растат 2-3 храста може да направим ликьор, сироп и домашно сладко. Или да ги замразим за да ги добавяме към смути
в комбнация с други плодове. Особено полезни са в края на зимата.

Когато плодовете започнат да зреят в градината си казвам какво да ги направя, така че да е без захар. При ликьорите, сиропа и сладкото – не съм намерила решение. Слагам малко, толкова малко, колкото ми се стори разумно. И след това не се отразява на вкуса. Сладкото трябва да се свари добре и да има какво да го държи да не се развали в добре затвореното бурканче.(това го пиша, защото по-рядко и с много малко захар сладко след няколко месеца мухляса)

frensko grozde pix
Продукти:
1 кг захар
1 кг френско грозде
1 л вода
1 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:
* Почистете и измийте френското грозде. При брането може да се откъсне с дръжката, но тя е много фина. Може с игла да му извадите семчиците, но това си е играчка. Може да сварите плода за кратко след което да го прецедите през марля, но така ще получите желе или сироп.
* Пригтвете захарен сироп. Изсипете захарта в тава за варене на сладко и я залейте с водата. Сварете сироп до като капка, капната в чаша вода остава цяла.
* Прибавете френското грозде и варете като обирате пяната и разклащате тавата. Разбърквайте само при необходимост.
* Щом е готово и капка от него не се разлива, добавете 1 ч.л. лимонена киселина, разбъркайте и варете още минута.
* Разсипете сладкото в сухи и затоплени бурканчета.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории