Празнична слънчева питка
Добави към моето меню
Празнична слънчева питка
Рецепта Евелина Велинова
Продукти
1 кубче мая за хляб
1 с.л.сол
1 с.л.захар
2 яйца (единия жълтък отделяме за намазване)
125 г краве масло
250 мл топло прясно мляко
брашно колкото поеме (около 4,5-5 ч.ч.)
За посипка: маково семе, сусам, настърган кашкавал
Рецепта за Празнична слънчева питка
* Разтваряме маята и захарта с малко топла вода и оставяме да шупне.
* Пресяваме брашното, правим “кладенче” и сипваме млякото, цялото яйце и белтъка, като ги разбиваме с вилица.
* Добавяме солта и половината от маслото (разтопено) и замесваме меко тесто.
* Оставяме го да втасва на топло в намаслена купа, покрита с кърпа. След като тестото удвои обема си, го месим отново. Втасва втори път и тогава пристъпваме към оформянето на питката.
* Делим тестото на 9 части, като 4 са малки, 4 по-големи и 1 най-голяма за средата.
* Разточваме по-големите топки на кръгове и ги нареждаме един върху друг в тавата, като ги мажем с останалата половина от маслото. С остър нож ги разрязваме през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга и получените ъгълчета отваряме навън.
* Разточваме по-малките топки по-същия начин, поставяме ги намазани в получения кръг, разрязваме ги и обръщаме ъгълчетата навън. В средата поставяме най-голямата топка тесто.
* Оставяме оформената пита на топло да втаса, намазваме я с жълтък, посипваме с мак, сусам и кашкавал и печем на 200 градуса до готовност.