Последни Рецепти
Последни Статии

Пролетна салата с кисело мляко

Добавено в Българска кухня, Салати

Добави към моето меню

Пролетна салата с кисело мляко
рецепта – вариант на любимата салата Снежанка и все пак различна

2 кофички кисело мляко
1 краставица
1/2 връзка репички
100 гр краве сирене
2 стръка зелен чесън
2 стръка зелен лук
1 с.л. смлени орехи
1 зелена салата
няколко орехови ядки или бадеми
2-3 стръка копър

* Киселото мляко се прецежда през марля и се разделя на 3 равни части;
* В едната част се смесва с настърганата краставица и нарязания на ситно зелен чесън;
* Втората част прецедено кисело мляко се смесва с нарязаните на ситно репички и зелен лук;
* Третата част се смесва с настърганото сирене и смлените орехи;
* Листата зелена салата се измиват и се подреждат като основа за слатата. Трите вида млечна салата се разпределят и се оформят;
* Украсява се с орехови ядки и бадеми.

Салатата е добро началото за вечеря и може да се поднесе с домашна ракия или водка.

А тези, които са на диета могат да я приготвят и като основно ястие без орехите, а сиренето да заменят с извара.

Разделяме млякото на 3 равни части. В първата част поставяме ситно нарязана краставица, 2-3 скилидки пресован чесън, сол и нарязан копър. Във втората част поставяме ситно нарязани репички и зелен лук. В третата част поставяме настърганото сирене, лютия пипер и смлените орехи.

От маслините оформяме зайчета – срязваме парченце от едната им страна, разделяме го на две. В горната част правим разрез и в него пъхаме двете “ушички”. По-вкусни стават, ако за уши използваме солени бадеми.

Преди сервиране оформяме смесите на топки и ги оставяме за около 10 минути в камерата на хладилника – трябва само да се заскрежат, а не да замръзнат. Аранжираме като сладолед – прекрасно мезе.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории