Яхния с лук, сини сливи и свинско
Добави към моето меню
Яхния с лук, сини сливи и свинско
рецепта от детството, правеше се, когато се коли прасето – яхния със сини сливи, крехко свинско и топлината на запалената печка в зимния ден, ритуал, спомен или наистина беше толкова вкусна тази сладка яхния
6-7 глави лук
200 г сухи сини сливи
500 г свинско
1 с.л. олио
1 ч.чл. червен пипер
черен пипер и сол на вкус
щипка чубрица
1 с.л. нарязан на ситно магданоз
Сливите се заливат с топла вода и престояват в нея, докато набъбнат.
Лукът се нарязва на колелца и се запържва за няколко минути в олиото и малко вода. Поръсва се с червен пипер и се залива с 1 ч. ч. от водата, в която са киснали сливите.
В тенджерата се поставят сливите и нарязаните на парченца свинско месо, посолява се и се налива топла вода до нивото на продуктите. Гозбата се вари около 1 час на тих огън под капак, като от време на време се разбърква.
Може да се приготви и в гювече във фурната.
Зимна яхния със сини сливи и телешко
рецептата с телешко
500 г говеждо месо
300 г сушени сини сливи
1 с.л. олио
1 глава кромид лук
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
Нарежете месото на парчета и го задушете в мазнината и малко вода, заедно със ситно нарязания лук. След това към него прибавете червения пипер, доматеното пюре. Залейте месото с 1 чаена чаша топла вода и го оставете да ври на слаб огън.
Накиснете предварително във вода сушените сливи и ги прибавете към месото.
Важно е да знаете, че за да приготвите успешно това ястие, не трябва да го разбърквате, а да го разклащате от време на време. Когато месото омекне, прибавете смесеното с малко вода брашно.
Десетина минути след това подправете ястието с карамелизирана захар и го свалете от котлона. Сервирайте горещо
Нарежете месото на парчета и го задушете в мазнината и малко вода, заедно със ситно нарязания лук. След това към него прибавете червения пипер, доматеното пюре и солта. Залейте месото с 1 чаена чаша топла вода и го оставете да ври на слаб огън.
Сварете отделно сушените сливи и ги прибавете към месото.
Важно е да знаете, че за да приготвите успешно това ястие, не трябва да го разбърквате, а да го разклащате от време на време. Когато месото омекне, прибавете смесеното с малко вода брашно. Десетина минути след това подправете ястието с карамелизирана захар и го свалете от котлона. Сервирайте горещо.
Това ястие ще бъде приятна изненада за ваши близки и гости, които обичат смесването на пикантни и сладки подправки. Невероятният букет от аромати, който ще получите, придава на ястието неповторим вкус и го нарежда сред най-оригиналните кулинарни шедьоври.
Идея: Сините сливи могат да се заменят с дюля, ефекта беше много ароматня яхния