Последни Рецепти
Последни Статии

Свети Прокопий – покровител на пчелите

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 8 юли се Православната църква почита Свети Прокопий.
Денят се отбелязва и като празник на меда, пчелите и пчеларите. На този ден пчеларите кадят пред кошерите хляб, намазват го с мед и го раздават за здраве и добра реколта. В народната вяра пчелите са посредници между видимия и невидимия свят и помощници на Бога.

Народът нарича св. Прокопий пчелар, защото се смята, че Прокопий е покровител на пчелите.

Имен ден празнуват Прокопи и Теофил.

pchela cvete
Легенди за пчелата

Традиции за празника на Свети Прокопий
В ранно утро жените на пчеларите изпичат по два обредни хляба, за да събират пчелите много мед.

Обредните хлябове са два – „боговица“ и „светец“ за св. Прокопий. Задължително на трапезата се слага и прикадява мед. По-късно той се съхранява и служи за лек. Останалите ястия се приготвят от пренесеното в жертва животно.

Пчеларите отиват още преди да е изгряло слънцето, за да сварят пчелите в кошерите. Отиват при тях с 2 бели погачи (едната за Господ, другата за св. Прокопий), кадят пред кошерите хляба, намазват го с мед и после го раздават на съседи и познати за здраве и берекет и, разбира се, за добър мед. Кошерите се „подрязват“, което ще рече, че от всеки се отчупва по парче от медената пита. Този първи мед има магически свойства – с него се лекуват всякакви болести. Затова трябва са се скъта на сигурно място и да се пази през цялата година.

На оброчното място край селището понякога се коли овен и се прави богата трапеза.
В Югоизточна България като покровителка на пчелите се смята св. Богородица.

med burkan

Ако искате да видите как се празнува този празник може да посетите Стобските пирамиди и Рилския манастир, защото в село Стоб на този ден празнуват. Църквата в село Стоб отбелязва храмовия си празник с курбан за здраве. Всяка година от 1954-та насам в село Стоб на Свети Прокопий жители и гости отбелязват църковния празник с курбан. Изкусни майстори- готвачи приготвят вкусна храна.

sveti prokopii 1
На този ден в Етъра до Габрово се организира ден посветен на светеца и меда – Празник на Прокопий Пчелар. Програмата е богата и интересна и може да се научат много неща за пчелите, пчеларството и меда. Продажба на био мед и био пчелни продукти.

sveti prokopii
Светият великомъченик Прокопий Кесарийски живее по времето на най-жестоките гонения на християните при император Диоклециан. Баща му бил християнин, но майка му вярвала в много богове и предала и на сина си вярата си. Прокопий станал александрийски военачалник, но веднъж, по време на буря, чул глас от небето и видял кръст над себе си. Поръчал да му направят такъв кръст и го носел винаги със себе си. След една от поредните трудни победи майка му го повикала да пренесе жертва на римските богове, но този път той отказал – кръстът вече бил неговата вяра. Увещавали го – и неговата майка, и императорът – да се вразуми и да се откаже, докато е още жив. Не се отказал и го достигнала съдбата на стотиците мъченици негови събратя. През 303 г. бил затворен, мъчен, посечен с меч.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории