Последни Рецепти
Последни Статии

Как да се справим с жегата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Как да се справим с жегата

Колкото и да се радваме на лятото, понякога жегата може да убие всяка желание за движение, за живот.
А когато в тази жега трябва и да се работи, да се учи или да се излиза някъде, положението става нетърпимо.
Високите температури могат да доведат до сериозни здравословни проблеми като топлинен удар или дехидратация.
Можем да се насладим истински налятото, ако спазваме следните съвети за справяне с жегата.

Оставете физическите натоварвания за хладната част от денонощието – рано сутрин, надвечер.
Не си въобразявайте, че ако излезете да тичате в парка в два след обед, обилното потене ще ви помогне да свалите килограми.

Носете светли, памучни дрехи и шапка с голяма периферия
Спомнете си облеклата на всички “пустинни” народи, които са облечени до петите с дълги памучни роби именно защото тази материя позволява на тялото на диша. Една сламена шапка с широка периферия може да стане част от нашия тоалет, бялото е актуален цвят и това лято.

Пийте ВОДА и билков чай, плодове сокове и айрян, избягвайте подсладените безалкохолни напитки.
Не чакайте да ожаднеете, за да се сетите за чаша разхладително питие. Избягвайте алкохола и кафето, защото те имат диуеретично действие или с други думи- повишават отделянето на вода.

Периодично пръскайте лицето си с вода.
Ако ви стане прекалено горещо, можете да подложите китките си под струя студена вода за известно време, както и да намокрите коленете и лактите с вода. Това ще ви охлади моментално.

Спете достатъчно и се хранете с леки храни.
Избягвайте пърженото, а наблегнете на плодовете и зеленчуците, лятото има толкова плодове, и можете да се възползвате за една зелена, плодова или сокова диета, след която ще се чувствате и изглеждате по-добре.

Водата най-добре утолява жаждата
добре е да бъде със стайна температура.

Особено в горещите дни минералната вода безспорно най-добре утолява жаждата. Тя е по-подходяща отколкото бирата или другите напитки при високи температури, но не трябва да е студена. Не е добре да се пие вода от хладилника, защото именно по тази начин се увеличава вероятността от простудни заболявания – хората се потят, а после стоят в помещения с климатик или вентилатори. Крайно нежелателно е и пребиваването на течение

Жегата натоварва бъбреците
Пийте по два литра течности, наблегнете на чая от коприва и бреза
Съществено място в профилактиката и лечението набъбречно-каменна болесте заема ежедневното изпиване поне на 2 литра течности. Най-препоръчителни за целта са чайовете с пикочогонно, противовъзпалително и противомикробно действие: от листа от коприва, бреза и мечо грозде, от плодове от шипка и боровинка, от пъпешово семе, от стръкове от полски хвощ, от корени от гръмотрън и други. Препоръчително за хората с бъбречно-каменна болест е да консумират повече плодове и зеленчуци с пикочогонен ефект, каквито са динята, гроздето, цитрусовите плодове, черешите, крушите, целината, магданозът, краставиците, копривата и други. Много полезна при наличие на склонност към образуване на песъчинки и камъни в бъбреците и пикочните пътища е бирата. Ако се касае за камъни и песъчинки с уратен или оксалатен състав, каквито са най-често срещаните у нас, е добре да се пие минарална вода с алкален характер. Такава е водата от Хисаря, Горна баня, Кюстендил, Банкя, Велинград, Катунци и други.

Не е изключНай-ено да има известно засилване на оплакванията от главоболие, световъртеж, сърцебиене и чувство за общ дискомфорт при хора с високо кръвно налягане. Това налага спазването от тяхна страна на по-щадящ двигателен режим и на една предимно вегетарианска диета, като освен животинските мазнини трябва да се избягват готварската сол и съдържащите кофеин напитки. Особено вредни за сърдечно-съдовата система са цигарите поради богатството им на вещества, които увреждат директно съдовите стени и предизвикват траен спазъм на артериите. На хората с високо кръвно фитотерапетвите препоръчват за пиене чайове със съдоразширяващо, успокояващо и пикочогонно действие : от цветове от глог и лавандула, от шишарки от хмел, от стръкове от жълт кантарион, дяволска уста и полски хвощ, от корени на валериана и други.
При хипертонична криза освен предписаните от лекаря медикаменти може да помогне потапянето на подбедриците в топла вода и налагането на тила и челото с кърпа, напоена със студена вода (топлите бани на подбедриците са противопоказани при наличие на разширени вени).

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории