Как да съхраняваме месо
Добави към моето меню
Как да съхраняваме месото правилно
За да запазим максимално вкуса на прясното месо то трябва да се охлажда без прекъсване. Срокът на годност на месните продукти зависи от вида обработка на месото (варене, опушване, сушене, печене, мелене и др.). Оптималната температура за съхранение е между 0 и 4 градуса. Затова трябва максимално бързо да го поставим в хладилника – на най-долния рафт, където е най-студено, поддържа се температура, около 2°С. Това са препоръчителни температури при които да съхраняваме групи продукти като
• 8°С – готвени ястия;
• 4 – 5°С – млечни продукти и пушени месни продукти;
• 2°С – риба, месо и колбаси;
• до 10°С – плодове и зеленчуци;
• 10 – 15°С – яйца, масло, сосове и напитки.
Неопаковано месо трябва да се съхранява в плътно затворени съдове.
Кайма и дреболии (дробчета, сърца) не бива да се съхраняват неопаковани по-дълго от един ден.
Преди месото да се замрази във фризера, по-добре е да се разопакова от оригиналната опаковка и да се постави в специални торбички за фризер.
Във фризера може да съхраняваме
• Във фризера може да съхраняваме
• Месо (пържоли, месо за печене) до 12 месеца
• Мляно месо, кайма до 4 месеца
• Колбаси, шунка, наденички, бекон до 2 месеца
Ако искате вашите рецепти да са вкусни, спазвайте следните тънкости при размразяване на месо:
• непосредствено преди употреба;
• в краен случай при стайна температура, препоръчително е в хладилник;
• в подходящ съд за оттичане на водата и остатъчната кръв по месото;
• веднъж размразено месото, не е препоръчително да се замразява повторно.