Последни Рецепти
Последни Статии

Тапас

Добавено в Испанска кухня, Наши гости, Предястия

Добави към моето меню

Тапас
е множество варианти на нещо малко, вкусно, което се яде с бира или вино, от испанската кухня. В Страната на баските ги наричат пинчос, другаде са алифарас или бандерийас. Представлява малко (или не толкова малко) количество разядки, сервирани в чиния, приготвени в кухнята на заведение, които обикновено се ядат като мезе към вино или бира и почти винаги на крак. Може да бъдат и хапки-мостри от нещо по-голямо, от ястие, което се яде с нож и вилица.
Извън Испания се известни като тапас.
Най-вероятнотрадицията за тапас е възникнала във връзка с навика chiquiteo – пийване на малки чаши вино от бар на бар на крак с приятели. Естествено собствениците на заведения предлагали мезе към виното – херинга, паламуд, сардини и аншоа в големи тави, както и малки чинийки с хапки: маслини, чушчици, парченца солена риба

tapas
Тапас, Снимката е споделена от Hrisi Tosheva
Търси се проверена рецепта за тапас. И ето няколко предложения от нашите читатели

Daniela Yotova
Панирани морски миди

Yoana Betova С рулца от раци, варено яйце,майонеза,малко лук и хайвер…рулцата, яйцето и лука се нарязват на много ситно и се добавя майонезата. Сместа се слага върху филийки и за украса се ползва хайвера.
Mariana A. Stoichkova
Рецепта1: франзела нарязана на кръгчета, се препича в фурната, върху всяко кръгче се слага няколко капки силен зехтин (sabor fuerte му викат тук) отгоре малко риба тон от консерва, дебело кръгче кисела краставичка, зелена маслина без костилка и всичко това забодено с една клечка за зъби да не се размества.
Рецепта2: черен хляб от този с цели зърна слънчоглед по кората нарязан на филии и всяка филия се срязва на две, намазват се със сирене Филаделфия разбъркано с половин пасирана скилидка чесън и от горе се покрива с парче пушена сьомга, украсява се с фини кръгчета от черна маслина.
Рецепта3: свински уши и муцуна сварени добре с малко сол се нарязват на ситно, прибавят се черни маслини без костилка срязани на две, ситни нарязана червена и зелена чушка и кромид. Зехтин, оцет и сол на вкус. Всичко се разбърква добре като салата, сервира се върху кръгчета франзела точно преди да се консумира за да не се разкашква хляба, ако е препечен може и преди това.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории