Тарта с домати и сирене
Добави към моето меню
Тарта с домати и сирена
Някои рецепти могат да имат много лица. Като тартата, подложка от маслено тесто и плънка, която е съобразена с вашия вкус и продуктите на сезона. Общото е, че ще се получи нещо вкусно. Като тази тарта, по идея на Good Food и адаптирана
Може да се приготви с маслено тесто, може и с тесто за пица (на снимките варианта)
За маслено тесто:
200 гр брашно тип 500
100 гр краве масло, студено
50 гр кашкавал
босилек за поръсване
няколко стръка магданоз
за плънката:
1 яйце
200 гр краве сирене
няколко мяслини без костилки
няколко по-твърди домата, нарязани на тънки филийки
* Брашното се смесва с кравето мясло, нарязано на ситно и се обърква. Добавя се 100 мл студена вода и омесете бързо. Добавете настъргания кашаквал, ако е необходимо добавете още малко вода;
* Загънете тестото в тънко фолио и го сложете за 30 мин в хладилник;
* Разделете тестото на топки в завсимост от големината на формата за тарта (може да бъде една голяма при мен са малки 6) И разточете всяка топка на тънка кора, така че да покрива дъното и да може да се вдигне ръбче, да се оформи по съда;
* Тартите се слагат в предварително загрята фурна на 200 градуса и се пекат на средна скара около 15 мин. И се изваждат.
* Яйцето и натрошеното сирене се смесват с нарязаните зелени подправки. Доматите се нарязват на тънки резенчета;
* Сместа се разпределя във всички тарти, поръсва се с маслини и отгоре се редят доматени кръгчета. Поръсва се с босилек;
* Пече се на средна фурна на 180 градуса до готовност.
Ако се приготвя с тесто за пица, когато се оформи тестото по формите се оставя да втаса около 30 мин след което се разпределя плънката и се пекат.