Тиквени пастички
Добави към моето меню
Рецепта за сладкиш с тиква. След като се научих да правя тиквеното руло съм готова да пробвам и други рецепти за десерти с Тиква
Тиквени пастички
500 гр тиква
1 пакетче чисто масло (125 гр)
1 ч.ч. орехови ядки
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. мед
1 с.. л. канела
кокосови стърготини за поръсване ( 1 пакетче)
Тиквата почиствате, нарязвате на парчета, обелвате и сварявате на пара. След това отцеждате водата, а тиквата пюрирате. Поръсвате със захар (опитвате на вкус дали ви е сладко, защото различните тиква има различна сладост)
В пюрираната тиква наливате прясното мляко, добавя меда и слагате на котлона да кипне, като се бърка енергично. Ври 40-45 минути на тих огън, след това с лъжичка взимате малко и потапяте в леденостудена вода – ако стане мека топчица, сместа е готова.
Ароматизирате с канела. Добавяте чистото масло и разбърквате, докато се поеме. Когато се получи ронлива смес, добавяте смлените орехи.
Оставяте да се охлади сместа леко за 4-5 минути. След това прехвърляте сместа в малка намазнена йенска тава иразпределяте добре, като се притиска с шпатула. Оставя се да се охлади напълно в хладилник за 2-3 часа.
Охладеният десерт нарязвате на малки кубчета, поръсвате с кокосови стърготини и поднасяте.