Трифонова питка
Добави към моето меню
Трифонова питка
Честит Трифон Зарезан, приятели! Честит празник на всички именници! Бъдете здрави, това е най важно.
Рецепта за питката Sonia Danova
Продукти
1 кг брашно
1 с.л. сол
1 с.л. захар
5 с.л. олио или разтопено масло
400 мл вода
2/3 кубче мая от 40 г
3 яйца (2 от 3-те жълтъка за намазване)
Начин на приготвяне
• Маята се слага да шупне с хладката вода, 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар. След което се замесва меко еластично тесто с около 1 кг брашно, като се добавят яйцата и мазнината. Омесеното тесто трябва да е средно на твърдост и еластично.
• Тестото с оставя да втаса до удвояване на обема. След което се оформя питката тематично.
• Оставя се да втаса отново след което се пече на средна фурна до готовност.