Последни Рецепти
Последни Статии

Уок

Добавено в Готварски техники

Добави към моето меню

Уок
Уокът е дълбок кръгъл китайски тиган с много малък диаметър на дъното, което позволява да се пържи с малко мазнина и на силен огън.

Дълбочината му предоставя свободно пространство за разбъркване на продуктите в различни температурни зони. Сводестият капак го превръща в многофункционална тенджера, в която може да се вари и задушава, докато без капак се пържи по традиционните китайски методи, металната решетка, закрепена в единия горен край позволява върху нея да варят на пара зеленчуци.

Неизменното му дебело чугунено дъно го прави пригоден за всякакви източници на топлина – от обикновения огън до газовата печка. Единствено формата на дъното различава съвременния уок от хилядолетния му предшественик – сега то е плоско, а не заоблено за да може да се поставя върху котлон.

Все пак универсалността на съда уок не е най-голямото му предимство за съвременната домакиня, разполагаща с доста съдове. Важна е неговата незаменимост при изпълнението на типичните китайски рецепти, които най-често включват т.н. пържене с разбъркване. Едва ли има обаче по-удобен съд и за дълбоко пържене, т.е. пълното потапяне на продуктите в мазнината.
Повечето китайски ястия, приготвяни чрез пържене с разбъркване, включват разнообразни зеленчуци и различни видове месо, нарязано на дребни, по възможност еднакви парчета, за да могат да се изпържат едновременно и за кратко време.
Месото преди пърженето в уок трябва да се нареже на малки еднакви парченца, напряко на мускулните влакна. Почти винаги се използват различни маринати и сосове, в които се кисне месото преди пържене. Зеленчуците се нарязват в зависимост от тяхната форма и време за приготвяне. Много твърдите зеленчуци се слагат първи в уока. Необходимо е да се приготвят всички продукти преди започване на пърженето, защото то става много бързо и няма да имате никакво време.
Преди започване на пърженето мазнината (различни видове растително масло, мас) се загрява добре, докато вътрешността на съда започне да се запълва със синкава мъгла. Тогава продуктите се изсипват в уок и се бъркат енергично. След като се извадят готовите продукти, в съда се приготвя и сосът от останалата мазнина с добавяне на малко вино и соев сос, което отделя залепналите върху дъното на уок частици от месо и зеленчуци и така образува основата на соса. Той се сгъстява с нишесте, обогатява се със сметана или се разрежда с бульон според изискванията на рецептата. Месото може да се върне да се загрее в съда, но в никакъв случай не трябва да се оставя отново да ври в соса си, за да не се втвърди. (аз въщам месото в уока, слагам капака и изключвам тигана, докато всикчи се съберем и седнем около масата, за да се запази топло ястието)
Пърженето се прави непременно в последния момент и храната се сервира незабавно в загрети чинии. В съда трябва да остава достатъчно място между парчетата месо, защото иначе те започват да се варят или задушават, вместо да хванат бързо коричка и да почервенеят. Заедно с това в уок трябва да има достатъчно продукти, които да неутрализират горещата мазнина – тя в никакъв случай не трябва да загори.

Съдът уок е много удобен и за дълбоко пържене, защото широката му горна част осигуряване свободно изпаряване, а обемът му позволява приготвянето на цялата храна наведнъж, като отстранява проблема с поддържането на първата изпържена част топла. Дълбочината и формата на уок дават възможност за икономично дълбоко пържене в сравнително малко количество мазнина.

В средата на дъното трябва да има поне 7-8 см мазнина и също толкова свободно пространство над нея. Така пише по книгите, аз се опитвам да готвя в колкото се може по-малко мазнина и да отцеждам продуктите върху книжни салфетки от мазнината.

Когато ми подариха първия комплект за китайска храна, бях впечатлена точно от това колко е голям уока, колко е малко дъното му и че е тежък. В комплекта имаше купички и порцеланови лъжички, толкова са финни

Използвани маркери:
готварски техники,китайска кухня,рецепти китайска кухня,kitaiska hrana,китайска храна

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории