Последни Рецепти
Последни Статии

Вегетарианство – “за” и “против”

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Вегетарианство – “за” и “против”

Заставайки на страната на привържениците на вегетарианството, нека се опитаме да разберем защо месото е вредно или не се препоръчва.
Широко разпространено е мнението, че месото е токсичен продукт. Животните се “тъпчат” с хормони, които ускоряват угояването им. Дори и най-нетлъстото месо съдържа от 15 до 30% мазнина.

И все пак, месото е безценен продукт.

То ни носи протеини, които са основата на храненето, азотни съставки, от които се нуждаем всекидневно. Протеините или белтъчините са символ на живота.
Подобно на мозайка, те представляват съвкупност от аминокиселини, около двадесетина, които са изключително необходими за организъма ни. Колкото по-богат е един продукт на аминокиселини, толкова по-хранителен е той.

Диетолозите са класифицирали белтъчините по биологичната им стойност.
На първо място са поставени яйцата, следвани от кравето масло, свинското месо, говеждото, рибата. Едва тогава, от шеста позиция надолу се подреждат зеленчуците, като първи са житото, оризът и ръжта, следвани от картофите и зеления грах.

Месото е и изключително важен продукт поради това, че доставя на организъма безценния витамин В12, известен като най-доброто средство за борбата с анемията.

Как да се откажем безопасно от месото?
Като начало би следвало постепенно да промените хранителните си навиците, за да не усетите липсата и да запазите качеството на храната, която поемате.

* Намалете животинските протеини в храната си: започнете на вечеря, докато сведете консумацията на месо до 2-3 пъти седмично, и то преди всичко бяло месо (крехко телешко или пилешко).
* Ако усетите глад за месо, не се ограничавайте хапнете си. В противен случай ще се почувствате възбудени, агресивни.
* Ако искате да се откажете от месото, не издевателствайте върху организъма си, пригоден към месото.
* Купувайте рядко, но от най-хубавото.
* Лишавайки се от едното, за да не се получи срив, следва да компенсирате с друго. Наблегнете на зърнените и бобовите храни.
* Естествено в основата на “новото” хранене задължително трябва да присъстват млечните продукти и яйцата, поне веднъж на ден.

И все пак знайте, че растителните протеини са по-бедни от животинските.
Липсват им една или повече аминокиселини, които обаче могат да се наваксат с увеличено количество мляко и яйца.
Най-богатите на белтъчини зърнени култури са оризът, ръжта и овесените ядки, които изобилстват на витамините В, Е и А, както магнезий, фосфор и желязо.

Ориза яжте като гарнитура към яйцата или с доматен сос.

Овесените ядки, в добавка със сушени плодове и ядки, са отлична закуска, сварени с прясно мляко.

Включвайте в менюто си бобови растения поне два-три пъти седмично. Предварително ги накисвайте в студена вода, за да набъбнат, което съществено ще облекчи храносмилането.

Редувайте леща със зрял и зелен боб, бакла и грах.

При отказ на месото наблегнете повече и на всички сезонни плодове и зеленчуци. Консумирайте ги пресни, на сок или варени.

Не се лишавайте от така апетитните ядки кашу, бадеми, фъстъци, дори и слънчогледови семки.

В процеса на раздяла с месото не прекалявайте с мазнините и захарта. За да са по-вкусни продуктите ви, не жалете подправките. Соевият сос е добре дошъл и за салата, и за ориз.

Не пийте, докато се храните. По този начин хранителните сокове се размиват и храносмилането се утежнява. В краен случай си позволете една-две чаши, но не лимонада. Чаша бира, или вино или вода.

Вегетарианството не предотвратява риска от рак и сърдечни заболявания
Диетите, богати на плодове и зеленчуци, и ниската консумация на мазнини често се смятат за панацея от всички болести. Нови изследвания обаче поставят под съмнение ефективността на този тип хранене по отношение на най-опасните заболявания, специално при жените.
Три едновременни проучвания, проведени в рамките на американската програма Women’s Health Initiative, са обхванали над 50 хиляди жени и са показали, че дори храненето да е предимно със зеленчуци и плодове, това в никаква степен не намалява риска от инфаркт, инсулт, рак на гърдата и яйчниците.
Осемгодишното наблюдение над доброволките, включили се в програма, не е намерило никакви доказателства, че храната с ниско съдържание на мазнини дава някаква защита против изброените заболявания, независимо от теорията колко вредна може да бъде редовната употреба на висококалорични и съдържащи животински мазнини храна.
Изследването, публикувано в Journal of the American Medical Association, твърди, че засега изводите не могат да бъдат считани за окончателни, тъй като за тази цел е необходимо да се проследи целия жизнен цикъл на човешкия организъм, храната, която всеки приема през целия си живот, както и да се вземат предвид редица други неблагоприятни по отношения на различните заболявания фактори. Въпреки това учените смятат резултатите за недвусмислени и препоръчват да се обърне по-голямо внимание на цялостния начин на живот и най-вече на психическото състояние

Червеното месо увеличава риска от рак
Учени откриха защо честата употреба на червено месо увеличава риска от рак на червата.

Изследователи от Dunn Human Nutrition Unit и Open University в САЩ съобщиха, че по време на тяхното проучване, сравнило храненето, в което преобладава червено месо, и вегетарианската диета, са установили пряка връзка между месната “диета” и високо ниво на разрушаване на ДНК- структурите в човешкия организъм.
Резултатите от изследването, публикувано в сп. Cancer Research, сочат, че при хората, които ядат червено месо поне два пъти дневно, рискът да се развие рак на червата е поне с 35% по-голям, отколкото при тези, които посягат към месните храни само веднъж седмично.
“Ракът на червата е вторият най-често срещан от този тип заболявания в развитите страни”, казва ръководителят на проекта проф. Колин Блейкмор. “Резултатите са достатъчно категорични и недвусмислени. Това, което следва да бъдат посъветвани хората е не да станат вегетарианци, а да бъдат умерени и внимателни в това, което ядат. Известно е, че приготвяното в заведенията за бързо хранене най-често е твърде богато на калории и мазнини, което води до наднормено тегло и диабет. В такава храна много често се съдържат значителни количества месо и малко зеленчуци – още една причина да се увеличи рискът от рак на червата.”

Използвани маркери:
витамини,протеини,вегетарианство,белтъчини,аминокиселини

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized