Великден 2018
Добави към моето меню
На какво ухае Великден? на семеен уют, на козунак, на агнешко печено.
Традициите за Великден, така както ги спазва днес почти всеки от нас. Семейството се събира. Това е празник, който може да се сравни само с Коледа и най-важното е да се съберат близките хора. Традицията повелява да има червени яйца, козунак, агнешко и много зелена салата. Яйца се боядисват в почти всяка къша, всяка домалиня може да опита и нов начин за боядисване, но почти винаги се правят с листенца и чоропагащи, така както ги е правела и баба.
Козунак, може да се замеси всеки, иска се търпение, желение, качествени продукти. Каквото и да се получи, дори да не е на конци, ще е вкусно.
Рецепти с козунак
Най-вкусно е агнешкото месо за пролетните празници, за Великден и Гергьовден. И най-скъпо е тогава. Ако не може да намерите в магазина парче агнешко, което да ви хареса и да може да си позволите као цена, сгответе любима рецепта, която харесват във вашето семейство.
Рецепти с агнешко
Днес, когато разстоянията са големи, които делят членовете в едно семейство, може да се избере и междинна дестинация или да се организира пътуване.
Как празнува българинът Великден най-добре показва статистиката. Това са данни от независимо проучване, проведено от маркетинговата агенция Pragmatica, по поръчка на Starcom България. То изследва как едно типично българско семейство посреща един от най-старите и най-важни християнски празници, каква част от семейния бюджет заделя за него, с какво най-често свързват българите Великден, с кого предпочитат да празнуват и кой най-често се включва в подготовката.
Над 96 милиона яйца ще боядисат българите за Великден, като 1/3 от тях ще са в традиционния червен цвят.
Домакинствата ще похарчат средно 162 лв. за празника.
46.6% от анкетираните българи обвързват плановете си за Великден с фамилията или семейството, което категорично определя празника като семеен, показва проучването.
От типичните за Великден храни най-консумирани се оказва, че ще са козунакът (96%) и яйцата (94.9%). По-голямата част от домакинствата – 51.5% ще се снабдят с яйца предимно от супермаркетите. Немалка част, обаче, ще сложи на трапезата си и яйца, които ще са домашно производство (29.5%) или от фермерски базар/био магазини (19.1%).
Една от основните теми за Великденските празници е козунакът като 68.2 % от анкетираните посочват, че ще си го купят от магазини или пекарни. Ръчно омесените козунаци в домашна обстановка ще са чувствително по-малко (30.7%). Само 1.1% категорично няма да консумират от традиционния продукт.
Интересен факт, който се откроява в изследването е засиленото търсене на шоколадови изделия, наред с традиционните храни на трапезата. След козунака, яйцата и агнешкото месо, се нареждат шоколадовите зайци и фигурки (40.7%). Това е сравнително нова тенденция за България, която добива все по-голяма популярност и у нас.
заслугата тук е на големите вериги, които рекламират шоколадови зайци и фигурки и усмихнати деца
Почти 1/3 от запитаните посочват, че имат планове да пътуват по време на празничните почивни дни, като дестинациите, които ще посетят, са предимно в рамките на страната. Личният автомобил (81.1%) ще е основното превозно средство, с което ще се придвижват, близо 16% ще изберат да пътуват с влак или автобус и само 4.3% ще пътуват със самолет за празничните дни.