Последни Рецепти
Последни Статии

Възкресение Христово

Добавено в Празници

Добави към моето меню

– Христос Воскресе
– Во истина воскресе


Великден е!
Днес е Възкресение Христово – най-красивия и голям християнски празник

Независимо дали човек вярва
в Господ,
в себе си,
в хармонията на света и законите, които го описват,
в любовта и силата на мечтите …
Вярата е, което ни възражда и ни дава сили да вървим напред!
Вярата в нас самите, в любовта, в красотата на света. Силата на прошката и възкресението ни дават сили да продължим!

Винаги съм вярвала, че хората са добри! Винаги съм вярвала в хората и съм им давала своето доверие! И точно в това е духовната символика на Великден – възможност всеки от нас да се вгледа сам в себе си и да потърси онзи пламък, който би могъл да възроди духа ни и да ни направи още по-добри!

Желая на всички Мир, Любов, Светлина и Доброта да има в душите, в сърцата и в света около Вас!

Възкресението на Исус Христос за вярващите християни е най-великото събитие в човешката история!
Великден е от подвижните празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.
Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и продължава 40 дни, като включва и Страстната седмица.
Посветен е на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста.
През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

В навечерието на самия Великден се ходи на църква. Това е можеби най-пищната църковна служба, когато църквата се обикаля и се пее, тогава можем да получим и прошка за нашите грехове.
След празничното богослужение християните излизат със запалени свещи, които занасят вкъщи.
На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на Великден.
Дните прекарани в природата, в чудните кътчета където природата още е опазена е свидетелство за силата на Великден, защото той винаги е като дата, когато природата се е събудила и цялата е в цвят, във водопади от светлинаи цветове, когато живота се ражда и с нова сила расте!

Аз самата не съм вярваща християнка, но спазваме традициите с които сме възпитани и вярвам, че това прави нашето семейство по-добро. Традицията за домашния козунак, за красивите червени яйца, за празничната трапеза – всичко това се спазва! Винаги сме заедно за този празник, заедно сред природата.
И звъна на великденските камбани…
И как след това света е по-чист и бял и ти си по-добър!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории