Последни Рецепти
Последни Статии

Какво да правиш, когато всичко е срещу теб

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво да правиш, когато всичко е срещу теб
притча
историята е написана за жените, които са слаби, крехки създания – някои от тях са толкова слаби и крехки, че мъжете се страхуват да не се счупят, а се оказват по-силните. Има жени, които като кафето може да променят обстоятелствата, защото са позитивни, градивни и добри в това, което правят

bashta dete pix 1

Млада девойка отива при възрастния си баща и споделя:
– Татко, уморена съм, толкова е тежък животът, само проблеми и трудности. През цялото време плувам срещу течението, нямам повече сили … Какво да правя?

Бащата вместо да отговори поставил на печката три еднакви купи с вода, в едната сложил морков, в другата – яйце, а в третата сложил смляно кафе. След малко време той извадил от водата моркова и яйцето и налял чаша кафе.

Какво се е променило – попитал бащата дъщеря си.
– Морковът и яйцето са се сварили и си ми налял чаша кафе – отговорила дъщерята.
– Не, дъще моя, това е само повърхностен поглед върху нещата. Погледни – твърдият морков се е сварил в горещата вода, станал е мек. Чупливото и течно яйце е станало твърдо. Външно те не са се променили, само са променили своята структура под въздействието на едно и също неблагоприятно обстоятелство – горещата вода. Така е и с хората – силните на външен вид могат да се огънат и да станат слаби, когато нежните и чупливи могат да станат по-силни и твърди …
– А кафето? – попитало момичето.
– О, кафето! Това е най-интересното. Зърната кафе напълно са се разтворили в същата тази неблагоприятна външна среда – горещата вода и са я променили. Превърнали са горещата вода във великолепна напитка – гореща, силна, ароматна, ободряваща.
Има особен вид хора, които не се променят от силата на външните обстоятелства, те променят самите външни обстоятелстваи ги превръщат в нещо ново и прекрасно, като изличат полза и познание от ситуацията.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории