Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден на пастата

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

25 октомври – Световен ден на пастата
Световният ден на пастата се чества всяка година на 25 октомври пи идея представена на Световния паста конгрес през 1995 г.
На този ден, по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки.
За първи път макароните имат свой световен ден през 1995 г., когато Световният конгрес на производителите на тестени изделия, състоял се в Рим, решава да почете питателното ястие.

През 2018 г. е двадесетото издание на събитието организирано от Международната организация на пастата IPO (International Pasta organisation). Домакин на деня тази година е Дубай.

Италия е най-големият производител на паста – около 4 милиона тона годишно, следвана от САЩ , Турция и Бразилия. В Италия годишно на човек се падат по 28 кг паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария.
Класика за италианците са спагетите с доматен сос. Това е и ястието, с което се отбелязва днешният Световен ден на пастата.
За една от най-вкусните рецепти се смята неаполската за “Spaghetti alla puttanesca” със сос от домати, маслини, каперси, люта чушка и магданоз. Според легендата колоритното име дошло от публичен дом в Неапол, където гощавали гостите с това блюдо.

Ако искате да приготвите рецепта с паста може да изберете тук
%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bd
Рецепти с паста

Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Макаронените изделия са глобална храна, която се включва в храненето на всички народи по света, която може да бъде храна подходяща за динамичен и здравословен начин на живот. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.
Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети (“мозък”), фиде (“малки червеи”), rotini (“спирали”), fusili (“вретена”), тортелини (“малки торти”), лингуини (“малки езици”), Conchiglie (“черупки” ), fettucine (“малки панделки”), пене (“тръбички”) и capellini (“косъмчета”) са едни от най-известните и предпочитани форми.
Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи – сушена паста и прясна паста.
Пастата като цяло е елементарно ястие, което ако се консумира без сосове и подправки е диетично. В повечето случай се сервира като първо блюдо, а порциите са малки. Подходяща храна е както за закуска, така и за обяд и вечеря.

4 януари – Ден на спагетите в САЩ (National Spaghetti Day)

Перфектната паста е „Алденте”, което означава леко подварена. Истинските и качествени макаронени изделия се варят за 5-6 минути, в леко подсолена вода, с малко масло или зехтин. След това се гарнират с различни по вкус, цвят и текстура сосове. Например, добре познатия сос песто се използва за спагетите, докато доматения сос е по-подходящ за дебели макаронени изделия.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории