Последни Рецепти
Последни Статии

Ябълки и карфиол за отслабване

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Яжте ябълки, круши, карфиол и броколи през есента за да бъдете във форма
Консумацията на плодове и зеленчуци може да намали времето за постигане на желания резултат при отслабване. Потвърждение на това твърдение правят изследователи от Училището по обществено здраве на университета в Харвард (Бостън САЩ) – ябълки, ягоди, горски плодове и зеленчуци, които не съдържат нишесте, в дългосрочен план спомагат за това да бъдем по-стройни.
„работят“ за финеса ни.

esen plodove

Изследователите разглеждат данните на 13 000 американци, които са давали подробна информация за консумираните от тях храни за седмица на всеки четири години. Проучването се провежда за период от 20 години. Телесното тегло на участниците също било проследявано, но по-често – на всеки две години.
Хората, които консумирали допълнителна порция плодове като ябълки, круши, ягоди, горски плодове, отслабвали непреднамерено и без усилия – изследователите засекли, че те са по-фини средно с 400 г в края на четиригодишен период. Далеч от тези постижения били тези, които хапвали допълнително други плодове – само 200 г, или зеленчуци – 100 г за същия период.

Festival of Fertility 9

Изключителни били постиженията обаче на групата, които консумирали зеленчуци като карфиол, зеле, брюкселско зеле, алабаш, ряпа, репички, зелени листни зеленчуци и соя.

Допълнителни постижения са били отчетени, когато 5% от дневния калориен прием от други храни, се замени с тези плодове и зеленчуци, а не просто добави допълнителна порция от тях – плюс още 400 г за 4-те години.

Какво е обяснението? Американците обичайно консумират плодовете и зеленчуците от менюто си под формата на сокове. Основният зеленчук, който включват, са картофите. Това провокира експертите да прецизират ръководствата по здравословно хранене, които се разпространяват сред населението по държавни програми, за да могат хората да правят правилен избор на хранителни продукти, подходящи за запазване на фигурата и профилактика на затлъстяването и свързаните с него заболявания.

Изводът, който правя за себе си от това изследване е, че по-добре да консумирам плодовете цели, а не на фреш.

Резултатите от проучването са публикувани в PLoS Medicine

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории