Яжте ядки за здраво сърце
Добави към моето меню
Хората, които редовно похапват ядки, като орехи, са с по-малък риск от сърдечносъдови болести в сравнение с онези, които рядко ги консумират, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес, предаде БТА.
Дори фъстъците (както е изестно те са от семейство бобови и трябва да сме внимателни с консумацията им) имат благотворен ефект върху артериите и сърцето, отбелязват авторите на изследването.
Учените са проучили медицинските досиета, начина на живот и хранителните навици на над 210 000 служители в здравни служби. В рамките на над 20-годишното изследване 14 136 участници имали сърдечносъдови проблеми, като 8390 от тях били засегнати от коронарна болест, а други 5910 получили инсулти.
Консумиращите порция от най-малко 28 грама ядки 5 пъти седмично били с 14 на сто по-малък риск от сърдечносъдови болести и с 20 на сто по-малък риск от коронарна болест.
“Консумацията на различни ядки няколко пъти седмично е от полза като превенция срещу сърдечносъдови болести“, отбеляза ръководителката на изследването Шилпа Бхупатхираджу от Харвардския университет в Масачузетс. „Не трябва обаче да се прекалява с ядките, защото те съдържат много калории”. Тя освен това препоръча да не се консумират солени ядки.
Редовната консумация на ядки е свързана с намаляване на сърдечните заболявания, случаите на диабет и високо кръвно налягане, припомниха учените.
Резултатите от новото изследване навеждат на мисълта, че консумацията на орехи поне веднъж седмично намалява с 19 на сто риска от сърдечносъдови болести и с 21 на сто вероятността от коронарна болест.
Консумацията на две порции фъстъци седмично понижава с 13 на сто риска от сърдечносъдови болести и с 15 на сто този от коронарна болест.
Две и повече порции ядки, включително бадеми, фъстъци, кашу, седмично пък намалява с 15 на сто риска от сърдечносъдови болести и с 23 на сто вероятността от коронарна болест.
Ако се върнете към детските си спомени ще видите как вашите баба и дядо са почитали орехите и как като се зададе празник ще начупят орехи за да сложат на трапезата, че може и филия хляб да се изяде с няколко орехови ядки. За мен лично един от най-хубавите ми спомение е как в края на лятната ваканция, когато орехите вече са налели, дядо ми ще седне с няколко ореха на масата, ше ги отваря внимателно с добното си ножче и ще ми подава ядки, които трябва да обеля от фината жълта кожичка. А едно от най-скъпите неща, които са ни пращали са пакет с начупени орехови ядки. Бадеми и лешници бе нешо, което с случваше рядко. Имаше лешници и днес растат до оградата. А бадемите те бяха лукс
Допълнение: Ядките трябва да са добре съхранявани и да са от лятото. Най-добре е ако се счупят преди консумацията им. Не препоръчваме печени и осолени ядки. Накисването, за което се пише, не е задължително, ако ядките са пресни. И най-важното количеството – една шепа на ден и то в ден с физическа активност.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American College of Cardiology.