Последни Рецепти
Последни Статии

Забрана на пластмасови продукти за еднократно ползване

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Европарламентът утвърди списъка с пластмасови продукти за еднократно ползване, чиято употреба ще бъде забранена от 2021 г. След две години напълно трябва да изчезнат от магазини и заведения:

– Прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене)
– Пластмасови чинии за еднократна употреба
– Пластмасови сламки
– Изработени от пластмаса клечки за уши
– Пластмасови дръжки за балони
– Оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен

Решение има – да предпочетем алтернативата на пластмасата – опаковки, съдове за съхранение и посуда, направени от стъкло, метал, плат и др., които можем да ползваме многократно.

q-tips-600x434

По време на гласуването на 27 март 2019 г. бяха приети и нови цели за рециклиране и повече отговорност за производителите. Държавите членки на ЕС ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г., като пластмасовите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклируемо съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

Споразумението също засилва прилагането на принципа “замърсителят плаща”, по-специално за тютюна, като въвежда разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се прилага също така за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

Освен това законодателството постановява, че етикетирането относно отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти, трябва да бъде задължително.

Jeremy-Irons-5-600x400
Морето не е за една ваканция

Промените се налагат, защото:
– над 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса, а пластмасовите изделия за еднократна употреба съставят 70% от всички морски отпадъци.

– Всяка година в ЕС има 25 млн. тона отпадъци от пластмаса, като се рециклира едва една четвърт от тях.

– Поради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете по света. Пластмасови остатъци се откриват постоянно и в морските обитатели.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории