Последни Рецепти
Последни Статии

Заедно срещу метаболитния синдром

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

На 23 април 2018 г. във ВМА стартира кампания „Заедно срещу метаболитния синдром”. Прегледите ще се осъществяват от специалисти от Клиника по ендокринология и болести на обмяната от 09.30 до 12.30 ч., в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА.
За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 25 305. Консултацията не изисква направление от личния лекар.

metaboliten sindrom

Специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната дават следните съвети:
– Метаболитният синдром представлява група от рискови фактори, включваща централен тип затлъстяване, повишена кръвна захар над 6.1 ммол/л или захарен диабет, нарушен мастен профил, повишено артериално налягане над 130/85 mmHg, нарушен мастен профил.
– Централният тип затлъстяване се установява като се измери обиколката на талията и ако е повече от 89 см при жените и 102 см при мъжете, значи той е налице. Допълнителни фактори за появата на метаболитния синдром са генетично предразположение, възраст, липса на физическа активност, хормонални промени и др.
– Този тип затлъстяване се свързва с възникване на инсулинова резистентност и метаболитен синдром, а също така допринася и за развитието на артериална хипертония, нарушения в обмяната на мастите и е независим рисков фактор за сърдечно-съдова заболеваемост.
Статистиката сочи, че при хората с метаболитен синдром има два пъти по-висока сърдечно-съдова смъртност и три пъти по-висок риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт в сравнение с останалите. Освен това, пациентите с метаболитен синдром са с пет пъти по-висок риск от развитие на захарен диабет тип 2.

metabolic syndrome pix 1

Превенцията е здравословното хранене. Според проучванията, увеличената консумация на зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, пълнозърнести храни, ядки и млечни храни, е успешна стратегия в борбата с диабета.
Високият прием на въглехидрати и наситени мазнини (сладкиши, десерти, червени меса, както и високомаслени млечни продукти) повишава риска от диабет.
Допълнителни съвети за храненето са намаляване на порциите, задължителна закуска, пиене на пълна чаша вода преди хранене за постигане на ситост, избягване на пържени и панирани храни, на пикантните подправки и солта, ограничаване консумацията на алкохол.

metabolism food 3
Пийте достатъчно количество вода. Минимумът не трябва да бъде под 1.5 л на ден, а при физическо натоварване – поне 3 л течности. Пийте често, в умерени количества. Не оставяйте храна и лакомства на трапезата – това изкушава. Не забравяйте физическата активност, съветват още специалистите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории