Последни Рецепти
Последни Статии

Защо захарта е вредна

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ето как захарта унищожава нашето тяло

Дори и да сте от хората със силна воля, които успяват да стоят далеч от сладите изкушения, може да се окажете доста изненадани, когато разберете, че редица от храните, които похапвате, са пълни със захар.
Производителите на храни добавят захар към почти всички храни – захар има в доматения сос, в дресинга за слата, в плодовите млека, в зърнените закуски, в хляба, а това води до катастрофални последствия за здравето ни.

Заради рафинирането и обработките всичките полезни свойства на захарната тръстика са изчезнали. Рафинираната захар изсмуква витамините и минералите от тялото, за да се разгради, а освен това и не се разгражда напълно. Неусвоената захароза води до образуването на токсини, които убиват клетките. Така, колкото повече захар консумираме, толкова повече изтощаваме организма си.

zahar men pix

Проблемът e не толкова самата захар. Проблемът е, че много хора консумират твърде много захар и най-често в нейната най-проста и силно обработена форма. Излишъкът от такава захар в нашата храна увеличава рисковете от заболявания като затлъстяване, резистентност към инсулина, диабет, атеросклероза, висок кръвен холестерол и високо кръвно налягане. Увеличава значително и рисковете от преждевременна смърт поради сърдечно-съдово заболяване.

Какво е решението?
Как да намалите захарта
Да намалим употребата на захарта, като намалим всички продукти, които са със скрита захар, т.е. такива като салатния дресинг, който може без захар. Като развиваме усещанията си за вкусове и се научим да откриваме сладостта. Тогава, колкото и да ви се ядат тулумбички, баклава или сиропирана със захарен сироп торта – сетивата ви ще кажат – не!

Колко е вредна захарта за тялото ни?
Когато приемаме захар в най-простата й форма, като захароза, която е комбинация от молекула глюкоза и молекула фруктоза, количеството захар се освобождава директно в кръвния поток и то изведнъж. Именно това е, което усещаме като прилив на енергия. След това се отделя инсулин, които отправя глюкозата към мускулите ни, черния дроб и другите органи, където се складира за по-късно използване. Това ни прави летаргични и гладни след пика на глюкозата в кръвта ни, което на свой ред ни кара да приемаме много повече калории, отколкото са ни реално необходими. Това пък увеличава рисковете от затлъстяването и другите заболявания.

sugar pix vidove

Как захарта унищожава нашето тяло?
Лекари и диетолози посочват, че захарта е девет пъти по-пристрастяваща от кокаина, променя настроението и носи усещане за наслада. Желанието за още и още е по-силно дори от това на наркозависимите.

Захарта е причина за рязкото спадане на глюкозата в кръвта
Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от още захар. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен “удар” ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Същевременно тези, които отбягват захарта, твърдят, че рядко, ако не и изобщо, не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.

Захарта увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания
Свръхконсумацията на добавена захар повишава риска от смъртност при хората със сърдечно-съдови заболявания. Освен това захарта съдържа съединението глюкоза-6-фосфат (G6P), който има пряко влияние върху сърдечния мускул и засяга способността му да изпомпва ефективно кръвта.

sugar pix poison

Захарта влияе негативно на имунната система
Според редица изследвания захарта потиска имунитета. Необходими са повече проучвания, за да се разбере точният механизъм, но това, което се знае е, че бактериите се хранят със захар и че когато тези организми “излязат от контрол” в тялото, инфекциите и заболяванията са по-вероятни.

Захарта провокира метаболитни заболявания
Според специалистите, захарта променя микрофлората на червата по начин, който увеличава чревната пропускливост. Премахването на добавената захар е ключов момент от всеки план за лечение на червата, защото тя храни “лошите” бактерии и дрожди в червата, които от своя страна увреждат чревната лигавица.

Захарта повишава риска от развитие на диабет
Резултатите от проучване показват, че за всеки 150 калории от захар, които човек консумира за един ден, рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава с 2%.

sugar no pix

Захарта повишава риска от клетъчни видоизменения
Изследванията показват, че консумацията на захар увеличава риска от развитие на ракови заболявания.

Захарта ускорява остаряването
Захарта допринася за увисването на кожата, което е най-характерният признак на остаряването. Част от захарта, която попада в организма, се гликира, т.е. прилепва се към протеините. Тези нови молекулярни структури са причина за загуба на еластичност на всички тъкани в тялото – както на кожата, така и на органите и артериите. Колкото повече захар циркулира в кръвта, толкова по-бързо става увреждането. Прекаляването с лакомствата кара кожата да старее с 45% по-бързо

Феноменът „захарно лице“
Високите нива на захар в кръвта ни правят по-грозни. Медицинският феномен „захарно лице“ може да се случи на всеки любител на сладкото. Видимите белези от това състояние са тежка форма на акне, торбички под очите, бледа кожа.
Експерти предупреждават, че заради захарта, която е дехидратиращо средство, може да се увеличи производството на мазнини в кожата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории