Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте плодове

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Яжте плодове за здраво сърце

Ако искате да имате здраво сърце, трябва да се научите да се храните здравословно. Всичко, което ядете, има ефект върху вашето сърце. Разберете, кои храни са полезни за вашето сърце и ги включете в ежедневната си диета. Добре е да се консултирате с диетолог.

plodove leto

Ето някои насоки, които трябва да следвате, без значение, коя диета ще изберете:
* Общото количество мазнини, което приемате за един ден, не трябва да бъдат повече от 30% от всички калории.
* Наситени мастни киселини – не повече от 10% от всички калории за 1 ден.
* Холестирол – не повече от 300 mg на ден.
* Натрий – не повече от 3 000 mg на ден.
* Внимавайте с химикалите – кофеин и други хранителни добавки.

Храната, която е част от вашата здравословна диета е също вкусна и ще ви достави удоволствие.

Не забравяйте, че трябва да поемате разнообразни храни, сред които голямо количество плодове, зеленчуци и пълнозърнени храни. Също така яжте само обезмаслени млечни продукти, не мазни меса – пиле, риба, както и бобови храни.
Пийте много вода и внимавайте със солта, захарта и алкохола. Съчетайте този начин на хранене с по-голяма физическа активност, не пушете и контролирайте стреса.

Еднодневна плодово-зеленчукова диета
* Плодовете и зеленчуците изглеждат добре, имат страхотен вкус и съдържат огромно количество витамини и минерали.
* Яденето на плодове по няколко пъти на ден е бързо и лесно. Една порция е средно голям плод, 3/4 чаша прясно изстискан сок, 1/2 плодова консерва, 1 чаша сурови листни зеленчуци, 1/2 чаша варен грах или боб, или 1/4 чаша сушени плодове.
* Не е трудно да хапвате по няколко пъти на ден по този начин, защото плодовете и зеленчуците можете да откриете пресни, замразени, консервирани, сушени или под формата на сокове.
* Не забравяйте, че преди да посегнете към тях, трябва грижливо да ги измиете на течаща вода.

Необходимо е да ядете плодове от 5 до 9 пъти на ден.
* Започнете деня си с плод или прясно изтискан плодов сок.
* Нарежете банан, ябълка или ягоди върху овесените ви ядки или мюсли.
* Обядвайте със салата.
* Нека следобедната ви закуска да бъде една ябълка.
* Ако добавите и плод към вечерята си, вече ще сте яли плодове 5 пъти за един ден.

Други съвети
* Добре е да съхранявате пресни зеленчуците и плодовете, както и да съчетавате различни по цвят и вкус, напр. Червено грозде с парченца ананас, или краставица и червени чушки.
* Дръжте плодовете и зеленчуците на лесно достъпно място. Когато са пред погледа ви, на масата или върху хладилника, по-често ще посягате към тях.

Не е трудно да си хапвате плодове и зеленчуци по 5 до 9 пъти на ден, дори когато се храните навън. Изберете например:
Вегетарианска пица
Паста със зеленчуци (внимавайте обаче с тежките сметанови и майонезени сосове)
Салата от пресни зеленчуци
Зеленчукова супа
Гарнитура от зеленчуци, вместо пържени картофи.

Плодовете и зеленчуците намаляват значително риска от удар
Най-малко 1/2 кг дневно препоръчват специалисти.

Хората, които ядат всекидневно поне 1/2 кг плодове и зеленчуци, намаляват риска от удар с най-малко 11%, съобщава в новия си брой сп. Lancet, като цитира изследване на учени от Университета на Лондон. Ако човек употребява над 3/4 кг този риск може да спадне с над 26%.
По време на проучването са били обобщени данни от над 250 хиляди души с различни хранителни навици и от различни възрастови групи и са използвани данни от няколко предишни изследвания.
Според учените диетата, съдържаща над 1/2 кг дневно плодове и зеленчуци, намалява риска и от други заболявания на сърдечно-съдовата система, както и от някои видове рак.
“Много важно е да се знае, че получените резултати са точни и представителни”, казва един от водещите учени в проекта прф. Греъм Макгрегър. “Това е първото толкова голямо изследване, което доказва важността растителните продукти да присъстват в големи количества при всекидневното ни хранене. Същевременно чрез него става ясно колко важни са наглед обикновени навици като изборът на храна”.
Плодовете и зеленчуците са особено богати на различни витамини и минерали като витамин С, бета каротин, калий, както и на растителни протеини и диетични фибри. Същевременно те съдържат по-малко калории, мазнини, но много антиоксиданти.
Британските учени допускат, че особено важен при изследваните процеси е калият, защото науката вече е доказала неговото значение за намаляване на кръвното налягане. “Ако човек яде 1/2 кг плодове и зеленчуци дневно, той увеличава приемът на калий с поне 50%, в сравнение със случаите, когато се ограничава например само с по една ябълка”.
“Още поне 14% от ударите могат да бъдат избегнати, ако в допълнение на препоръчания хранителен режим, бъде намалена също консумацията на сол, човек започне да се движи повече и спре цигарите”, допълват учените.

Плодовете и зеленчуците доказано помагат на мозъка и паметта

Според изследване на учени от Университета на Юта, САЩ, проведено сред хора на преклонна възраст, тези от тях, които по-рядко са се хранили с плодове и зеленчуци, имат значително по-лоша памет от онези, в чието меню поне пет пъти на ден са яли такива в различна форма.
В научните среди вече е доказано, че плодовете, богати на витамини Е и С, също така намаляват вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории