Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно хранене по празници

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Здравословно хранене по празници
Kогато празничните дни са няколко в календара се оказваме в ситуацията на непланирана или планирана ваканция, когато имаме няколко дена за среща с роднини и приятели, малко повече свободно време и това е свързано и с празнична трапеза и повече кулинарни изкушения.
В края на април и началото на май се оказваме точно в тази ситуация. Времето е много хубаво и това дава възможност за разходки сред природата, пикник и откриване на сезона на барбекюто.

Диетолозите съветват да се фокусираме върху поддръжката на теглото в норма. Това са няколко практични съвета
Не трябва да сядате на празничната трапеза гладни. Преди основното хранене, трябва да сте си подложили – кисело мляко и плодове. Това ще ви помогне да избегнете преяждането на партито. Приема на нискокалорични храни на малки порции през целия ден компенсира тежестта на мазните и тежките храни през нощта. Най-важното е да се яде бавно и да се усеща вкуса на всяка хапка

Не поставяйте в чинията си много храна. Използвайте малка чиния, сложете от всичко, което е привлякло погледа ви по малко и започнете със зеленчуците, т.е. сложете повече салата и опитайте се да изберете нискокалорични ястия.

Пийте повече вода на малки порции през целия ден. Водата премахва токсините от тялото. Водата е единствената течност, която може да утоли жаждата ви.

По време на празниците е трудно да се откажем от алкохолните коктейли, сладкиши, торти и сладолед. Те съдържат въглехидрати, които на практика не се абсорбират от организма, и това може да доведе до увеличаване на теглото. Затова е по-добре да се ограничи, или да ги замените.

Наднорменото тегло се получава, когато се консумират повече калории, отколкото се изразходват. Затова активно движение, разходка, каране на колело, правенето на упражнения е задължителна част от деня.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized